Expedice Z101 vyráží po stopách H+Z. Rektor ZČU jí popřál šťastnou cestu

Spolupráce Tisková zpráva Univerzita

22. dubna 1947 vyrazili na svou první cestu do Afriky a Jižní Ameriky dva mladí inženýři Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka. Po jejich stopách se nyní vydává Expedice Z101, Tomáš Vaňourek ze severoplzeňských Plas a afrikanistka Linda Piknerová, absolventka Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni. Svoji výpravu zahájili symbolicky 22. dubna ve Zlíně. Šťastnou cestu a hodně zdaru jim dnes v kampusu ZČU popřál také rektor Miroslav Holeček.

Expedice Z101 navazuje na projekt Zikmund100, při němž Tomáš Vaňourek spolu s kolegou Lukášem Sochou zopakovali asijskou cestu Hanzelky a Zikmunda, oslavili sté narozeniny Miroslava Zikmunda a svými zážitky zaujali celou českou veřejnost.

Na Expedici Z101 se s Tomášem Vaňourkem vydá absolventka a někdejší odborná asistentka Fakulty filozofické Linda Piknerová, která se zaměřuje především na Afriku a s jejími pravidelnými komentáři se mohou setkávat například posluchači ČRo Plus.

Expedici proto podpořila i její alma mater – Západočeská univerzita v Plzni. „Minulý projekt Zikmund 100 připomněl fenomén Hanzelky a Zikmunda a obdivuhodným způsobem na slavné cestovatele navázal. Věřím, že i tato africká a americká expedice přinese zajímavé poznatky tom, jak se tyto kontinenty za téměř 75 let proměnily,“ říká rektor ZČU Miroslav Holeček, který Expedici Z101 udělil záštitu.

Start, který byl plánován na rok 2020, zhatila pandemie koronaviru, letos se už po dvojice na dlouho odkládanou cestu může vydat. Expediční speciál, připravený původně Karlem a Alešem Lopraisovými pro Rallye Dakar, doznal od loňského roku mnoha technických i designových úprav a dostal také jméno. Na přání Miroslava Zikmunda, který celý projekt se zájmem sleduje, se jmenuje po Jiřím Hanzelkovi George.       

Expedice zamíří nejprve do Tuniska, odkud bude pokračovat do Egypta a Jihoafrické republiky, kam by měla dorazit na sklonku roku 2021. V příštím roce je cílem Latinská Amerika a v roce 2023 by měla být cesta symbolicky završena v New Yorku, kam už H+Z z politických důvodů v roce 1950 nesměli. Expedice Z101 tak jejich cestu dokončí a odkaz obou cestovatelů i tam doveze.

Galerie


Celouniverzitní

Šárka Stará

23. 04. 2021