Fakultní nemocnice Plzeň bude pro transport vakcín používat držáky od společnosti AKKA a ZČU

covid-19 Spolupráce Univerzita

AKKA Czech Republic ve spolupráci se Západočeskou univerzitou v Plzni darovala Fakultní nemocnici Plzeň 40 speciálních držáků, které se budou využívat pro transport nové vakcíny proti nemoci COVID-19 do očkovacích center v Plzeňském kraji. Nové držáky zajišťují jednodušší manipulaci, administrativu, skladování a především zabraňují znehodnocení vakcín. Model výrobku vznikl v IoT laboratoři ZČU.

Nová vakcína proti nemoci COVID-19 vyžaduje specifické zacházení, jelikož musí být skladována při velmi nízkých teplotách na úrovni -72 °C. Před použitím je nezbytné vakcíny rozmrazit a ty se následně mohou skladovat pouze pět dní při teplotách 2 - 8 °C. Vakcína se navíc uchovává v malých lahvičkách 3x2 cm, které jsou při manipulaci poměrně nestabilní, ačkoliv by měly být po celou dobu před použitím ve vertikální poloze.

S řešením přišlo Centrum informatizace a výpočetní techniky Západočeské univerzity, kde pracovníci IoT laboratoře vyrobili model speciálních držáků. Navržený držák pojme 49 lahviček (294 dávek vakcín), udržuje lahvičky v předepsané poloze a umožňuje tak jednodušší manipulaci, administrativu, skladování a efektivně zabraňuje před znehodnocením. „Nejdříve jsme speciální držáky věnovali vakcinačnímu centru v Rokycanské nemocnici, kde se výrobek osvědčil, a následně projevila zájem také FN Plzeň. Pomoc s výrobou nám nabídla jednak ZŠ a MŠ Stod, kde se i díky mimořádnému úsilí metodika ICT Jindřicha Terče vytisklo 26 pořadačů, a AKKA Czech Republic, díky které získala Fakultní nemocnice dalších 40 pořadačů,“ uvedl Pavel Vondruška z Centra informatizace a výpočetní techniky ZČU.

FN Plzeň bude nové držáky využívat především pro transport vakcín do jednotlivých očkovacích center v Plzeňském kraji. „FN Plzeň je jediným distribučním očkovacím místem v Plzeňském kraji a z naší lékárny je pak očkovací látka dle pokynu krajského koordinátora předávána dalším očkovacím místům v rámci kraje. Celkem jsme tak v Plzeňském kraji vydali již přes 26 tisíc ampulí, tedy více jak 150 tisíc dávek vakcíny. Speciální držáky nám proto výrazně pomohou, jelikož se snadno napočítá počet požadovaných kusů, ampulky drží v předepsané poloze a držáky tak efektivně zabraňují znehodnocení vakcíny,“ komentuje Radka Boudová, vedoucí lékárny FN Plzeň Bory.

Skvělý nápad s držákem pro novou vakcínu jsme zaregistrovali na Facebooku a jelikož máme v našem prototypovém centru v Plzni možnost využít 3D tiskárnu, ihned jsme nabídli pomoc držáky natisknout,“ uvedla Šárka Bilíková, koordinátorka spolupráce s univerzitami AKKA Czech Republic. Držáky jsou vyrobené na 3D tiskárně metodou FDM (Fused Deposition Modeling) s tloušťkou vlákna 0,17mm. „Díky své flexibilitě, rychlosti a opakovatelnosti je 3D tisk pro výrobu takových produktů a v takovém množství ideálním řešením. Od hotového návrhu je pomocí CAD softwaru k vyrobení produktu zapotřebí pouze několik hodin. Držáky jsou z termoplastu ABS-M30 (Acrylonitrile Butadiene Styrene), který se vyznačuje zejména vysokou pevností. Zároveň je lehký a odolný, takže kombinuje užitek a hospodárnost,“ vysvětluje Štefan Bárta, vedoucí oddělení prototypového centra v Plzni AKKA Czech Republic.

Společnost AKKA Czech Republic s.r.o. patří do mezinárodní skupiny AKKA Technologies a v České republice je předním poskytovatelem vývojový
ch a konzultačních služeb, zejména pro oblast automobilového průmyslu. V posledních letech se však, vedle železniční dopravy a letectví, čím dál více také orientuje na oblast IT a digitalizace. Svou činnost firma zahájila v roce 1996 a dnes na pobočkách v Praze, Plzni, Mladé Boleslavi a Českých Budějovicích zaměstnává téměř 500 odborníků. Naše zákazníky jsme schopni podporovat své zákazníky od prvních skic, přes konstrukci, výpočty, testování, programování, až po prototypovou výrobu.

Galerie


Radka Boudová, vedoucí lékárny FN Plzeň Bory

Radka Boudová, vedoucí lékárny FN Plzeň Bory, a Štefan Bárta, vedoucí oddělení prototypového centra v Plzni AKKA Czech Republic

Celouniverzitní

Tisková zpráva AKKA Czech Republic

06. 05. 2021