Fakulta filozofická otevírá nový studijní program Filozofie pro umělou inteligenci

Studium Tisková zpráva Věda

Navazující magisterský program interdisciplinárního charakteru propojuje filozofii a kybernetiku a reflektuje aktuální vývoj v oblasti informačních a komunikačních technologií a jejich vliv na lidské myšlení a komunikaci. Přihlášky pro akademický rok 2021/22 je možné podávat až do 31. srpna.

Automatické rozpoznávání řeči, počítačové zpracování přirozeného jazyka, automatizace a digitalizace v oblasti průmyslu, to vše jsou technologie aktuálně ovlivňující životy jedinců i celé společnosti. Cílem nového interdisciplinárního programu je proto filozofické zkoumání proměn lidského myšlení a komunikace v kontextu technologického vývoje založeného na umělé inteligenci a strojovém učení. Program bude propojovat filozofický výzkum s praktickými poznatky kybernetiky a informatiky. „Zvláštní pozornost budou studenti věnovat fenoménu umělé inteligence, který prostupuje všemi sférami lidského světa a zároveň je obestřen množstvím nerealistických představ a sporných očekávání,“ říká vedoucí katedry filozofie Ludmila Dostálová.

Studijní program, který připravila katedra filozofie Fakulty filozofické ve spolupráci s katedrou kybernetiky a katedrou informatiky a výpočetní techniky Fakulty aplikovaných věd, naplňuje jednu z priorit Západočeské univerzity, jíž je posilování interdisciplinarity. Interdisciplinární programy studentům umožňují vnímat problémy z hlediska více oborů a vidět je ve vzájemných souvislostech. Rozvíjejí tak u studentů znalosti a schopnosti relevantní pro uplatnění ve 21. století a především jejich zodpovědnost za budoucí vývoj společnosti.

Dvouletý studijní program Filozofie pro umělou inteligenci je zaměřen na současnou filozofii vědy a techniky a filozofii jazyka a mysli. Zasahuje ale také do informatiky a kybernetiky a takzvané kognitivní vědy, která využívá poznatků neurovědy, lingvistiky, psychologie, antropologie aj.

Absolventi budou schopni orientovat se v nových technologických trendech a kriticky reflektovat aktuální fenomény, jakými jsou strojové učení, neuronové sítě, automatické rozpoznávání řeči, počítačové zpracování přirozeného jazyka, kyberprostor, virtuální  a rozšířená realita, inteligentní řídicí systémy či Průmysl 4.0. Budou tak připraveni uplatnit se v interdisciplinárních týmech zabývajících se aplikovaným výzkumem a experimentálním vývojem v oblasti umělé inteligence a nových technologií, a to v komerční i akademické oblasti.  

Podrobné informace najdou uchazeči na webu katedry filozofie FF

Fakulta filozofická

Šárka Stará

25. 05. 2021