Spolupráce Studující Tisková zpráva
Za zkratkou MUPIC se skrývá název Multidisciplinary
Projects in an International Context (Multidisciplinární projekty
v mezinárodním kontextu). „Díky projektu MUPIC studenti zažijí
osmiměsíční práci v mezinárodním týmu, v němž budoucí strojaři,
designéři, projektoví manažeři a marketéři mají za úkol společně najít
inovativní a neotřelá řešení odborných témat zadaných průmyslovými podniky,“ přibližuje
princip projektu jeho koordinátorka Jana Čepičková z Ústavu jazykové přípravy
ZČU. Dodává, že východiskem byl výukový interdisciplinární projekt Desing+,
který na ZČU už v roce 2005 založil Stanislav Hosnedl z Fakulty
strojní. „Myšlenku dát projektu Desing+ mezinárodní rozměr jsme
s panem profesorem Hosnedlem měli už asi před patnácti lety. Když přišla
příležitost uskutečnit takto koncipovaný projekt v rámci Erasmu+, využili
jsme jí,“ vysvětluje Jana Čepičková.
Mezi letošními 19 účastníky projektu MUPIC byli čtyři
studenti ze ZČU, pět z belgické University of Mons, pět z finské
Turku University of Applied Sciences a stejný počet ze španělské Florida
Universitària. Plzeňská čtveřice se skládala ze dvou studentů Fakulty
strojní a dvou z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara. Každý z nich
pracoval v jednom ze čtyř mezinárodních týmů, vedených vždy studenty
managementu z Finska. „V tamním magisterském studiu je povinná praxe,
takže v projektu se studenti učí řídit mezinárodní tým a jsou za to
hodnoceni,“ vysvětluje Jana Čepičková. Témata zadaly belgické
společnosti Desimone a Vesuvius. Dvě skupiny studentů zpracovávaly
téma optimalizace průmyslového designu chladicí komory, dvě si musely
poradit s řídicím výpustním ventilem nádoby k vysoké peci.
Za normální situace by se první a poslední týden studenti
setkali osobně. Ostatně závěrečné prezentace se letos měly odehrát
v belgickém Monsu. Z důvodu pandemie však celý projekt proběhl
v online prostředí. „Studenti pracovali za velmi obtížných
okolností, ani jednou se nesetkali, museli zvládnout studium, které také
probíhalo online, a k tomu pracovali na projektu,“ připomíná Jana
Čepičková. Vše probíhalo podobně jako ve firmě, ze schůzek, které
se konaly se stanovenou frekvencí, pořizovali studenti zápisy. V
květnu, po osmi měsících, studenti odevzdali práce včetně rozsáhlého reportu a
výsledky představili formou třicetiminutových prezentací před hodnoticí komisí,
složenou ze zástupců zúčastněných univerzit a průmyslových podniků.
Téma společnosti Desimone zpracoval nejlépe tým vedený
finskou manažerkou Karoliinou Abrahamsson, v němž měl průmyslový design na
starosti Robin Mazánek ze Sutnarky. Zadání společnosti Vesuvius se nejlépe
zhostil tým v čele s manažerem Juhou Salonenem, v němž oblast
strojního inženýrství řešil Jaroslav Váňa z Fakulty strojní.
V projektu MUPIC však nejsou žádní poražení, shodují se
zástupci univerzit. „Ušli jste dlouhou cestu a můžete být na sebe
pyšní,“ řekl studentům během závěrečného hodnocení Markku Lindell
z finské univerzity v Turku. „Účast v tomto projektu
bude jistě zajímavá položka ve vašem životopisu,“ uvedl.
„Projekt mi dal odvahu spolupracovat se zahraničními
experty,“ řekl jeden z účastníků. „Mám rád aplikování
znalostí. Byla to také příležitost vyzkoušet si vedení týmu. Naučili jsme se
spoustu věcí jeden od druhého,“ shrnul pozitiva manažer Juha Salonen.
„Poznali jsme, že bez komunikace nic nefunguje, nebo alespoň ne tak dobře,
zvlášť v online prostředí,“ připomněla manažerka Karoliina
Abrahamsson.
Podle Jany Čepičkové studenti prošli velkou proměnou -
poznali práci v dynamickém multikulturním kolektivu, řízeném podle
nejnovějších trendů projektového managementu, zdokonalili se v komunikaci
v angličtině, naučili se plánovat, řešit problematické situace,
spolupracovat v online prostředí a respektovat své kolegy. Museli být
flexibilní, zodpovědní, cílevědomí. „To všechno podpoří jejich
sebedůvěru a úspěch v budoucím profesním životě,“ je přesvědčená
Jana Čepičková.
Projekt MUPIC s číslem 2018-1-CZ01-KA203-048151 financuje
program ERASMUS+.
Závěrečné foto studentů a vyučujících.
Celouniverzitní |
Šárka Stará |
26. 05. 2021 |