Nositelkou Ceny rektora v soutěži Sportovec Plzně 2020 je lukostřelkyně Martina Vojtová

Spolupráce Sport Veřejnost

V pondělí 28. června se v obřadní síni plzeňské radnice sešli nejlepší sportovci Plzně 2020 v kategoriích žactva a dorostu. Byly zde vyhlášeny výsledky ankety Sportovec Plzně 2020, včetně Ceny rektora Západočeské univerzity v Plzni.

Držitelkou Ceny rektora, kterou uděluje Západočeská univerzita ve spolupráci s Nadací sportující mládeže za skloubení sportovních a studijních výsledků, se pro rok 2020 stala Martina Vojtová z 1. lukostřeleckého klubu Plzeň 1935. V zastoupení rektora ji cenu předal prorektor pro rozvoj a vnější vztahy Vladimír Duchek. 

Úspěšná lukostřelkyně studuje čtvrtým rokem Střední průmyslovou školu strojnickou a Střední školu prof. Švejcara. Před náročným obdobím distanční výuky studovala vždy s vyznamenáním. V budoucnu by chtěla studovat Fakultu strojní ZČU v Plzni.

V minulých letech také obdržela pochvalu ředitele školy za vzornou reprezentaci školy a 3. místo na Konferenci studentských odborných prezentací v cizích jazycích (2017), pochvalu třídního učitele za 1. místo v soutěži "O cenu Emila Felixe" (2018), pochvalu třídní učitelky za vzornou reprezentaci školy na Konferenci studentských odborných prezentací v cizích jazycích (2019) a pochvalu ředitele školy za aktivní účast v charitativním projektu Světluška (2018, 2019).

 Přehled sportovních úspěchů Martiny Vojtové v roce 2020:

 Halová lukostřelba: 5. místo jednotlivci juniorky, 4. místo družstva juniorky, 6. místo Pohár ČLS juniorky, 7. místo jednotlivci ženy (nejvyšší kategorie), mistryně ČR družstva ženy (nejvyšší kategorie)

Terčová lukostřelba: stříbro jednotlivci juniorky, mistryně ČR družstva juniorky, mistryně ČR mix-družstva junioři, 6. místo Pohár ČLS juniorky, bronz jednotlivci ženy (nejvyšší kategorie), stříbro družstva ženy (nejvyšší kategorie), stříbro liga družstev žen (nejvyšší soutěž v nejvyšší kategorii)

Terénní lukostřelba: bronz jednotlivci juniorky, bronz družstva juniorky, 2. místo Pohár ČLS juniorky

Sportovcem Plzně 2020 mezi starším žactvem se stal cyklista David Peterka z klubu SK Petřín Plzeň, který se vloni stal sedminásobným mistrem ČR. Titulem pro Sportovce Plzně 2020 v kategorii dorostu se může pyšnit atletka Linda Suchá z AK Škoda Plzeň, která v národním rekordu zvítězila v trojskoku na mezistátním utkání juniorů. Ve skoku dalekém a trojskoku ovládla i domácí šampionát.

V kategorii mladšího žactva, vyhlašované bez pořadí, se mezi pětici nejlepších nominoval David Brom (krasobruslení), Eliška Fialová (lukostřelba), Adéla Janoušková (šachy), Anna Kubínová (karate) a Petr Pelnář (jachting).

Za dlouholetou práci s mládeží byl oceněn hokejový trenér Milan Volák, který od roku 2005 působí ve funkci trenéra mládežnických kategorií a předává své bohaté sportovní zkušenosti svým následovníkům. Během trenérské činnosti vychoval řadu hráčů do reprezentačních mládežnických výběrů a pro A mužstvo HC Škoda Plzeň.

Vzhledem k tomu, že omezení vyvolaná pandemií zasáhla především kolektivní sporty, nevyhlašovali organizátoři tentokrát vítěze kategorie družstev. Bez vyhlášení vítězů zůstala také kategorie Trenér roku mládeže.

Naopak novinkou byla zvláštní kategorie určená sportovcům, kteří se v době pandemie jako dobrovolníci zapojili do pomoci ve zdravotnictví, seniorům nebo třeba ve školství. Za tuto dobrovolnickou práci v době pandemie se zaslouženého ocenění dostalo Tereze Jonášové (atletika), Denise Majerové (atletika) a Elišce Fajfrlíkové (aerobik).

Vyhlášení prestižní ankety připravila Nadace sportující mládeže pod záštitou primátora města Martina Baxy, který spolu s předsedou správní rady Nadace sportující mládeže Františkem Berkou a vedoucím Odboru sportu, Smart Cities a podpory podnikání Přemyslem Švarcem oceněným poděkoval za vynikající reprezentací města.

Profily všech nominovaných sportovců jsou zveřejněny na webu soutěže.

Galerie


Celouniverzitní

29. 06. 2021