Ateliér Animace slaví desáté narozeniny

Úspěchy Veřejnost Výstava

Rozsáhlou výstavu představující tvorbu vzniklou během jednoho desetiletí mohou milovníci animovaného filmu navštívit do konce října.
"Přestože ateliér slaví teprve deset let od svého vzniku, dá se říct, že už se zařadil po bok starších renomovaných škol – VŠUP, FAMU a UTB – s podobným programem. Naším cílem je zvládnutí širokého spektra užité animace a zároveň experimentální přístup k autorské audiovizuální tvorbě. Je velmi důležité, aby studenti na jednu stranu aktivně hledali nová inovativní řešení, nebáli se riskovat a snažili se posunout obor dál. Současně aby byli schopni vytvořit výtvarně kultivované, srozumitelné a v neposlední řadě dobře odanimované audiovizuální dílo, které bude použitelné a úspěšné v reálné produkci," upozorňuje zakladatel a vedoucí ateliéru ateliéru Jiří Barta.

Výstava, která probíhá hned na dvou místech, a sice v Galerii Ladislava Sutnara v centru Plzně a v galerii Inkubátor na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara, představuje rozsáhlý výběr prací vzniklých v průběhu celé dekády existence ateliéru. Návštěvníci zde najdou filmy a videoklipy, které se umístily na důležitých světových festivalech, loutky z těchto filmů, pásmo užité animace představující například spolupráci s papírnictvím Papelote, festivalem Anifilm nebo nakladatelstvím Fraus, dále interaktivní rozhýbané obrazy nebo práce využívající rozšířenou realitu. V galerii Inkubátor si navíc mohou návštěvníci zahrát šest počítačových her.

"Koncepce a filozofie našeho ateliéru by se dala shrnout slovy ˇvýtvarná originalita, fantazie a inteligentní humor´ - vlastnosti, kterými se česká animovaná tvorba vždy lišila od mainstreamových produkcí velkých světových studií," dodává Jiří Barta.

Tvorbu ateliéru můžete také sledovat na jeho webových stránkách

Foto: Alex Dym

Galerie


Vedoucí ateliéru Vojtěch Domlátil představuje knihu Jiří Barta: Čekání na Golema, kterou je možné pořídit za 910,- Kč po odeslání e-mailu na sbooks@fdu.zcu.cz

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

11. 10. 2021