Nová krajina ateliéru Keramický design získala cenu na Designbloku

Úspěchy Výstava

Třiadvacátý ročník Designbloku, největší přehlídky designu ve střední Evropě, proběhl od 6. do 10. října v pražském komplexu Gabriel Loci a Sutnarka na něm představila čtyři své ateliéry. Tématem, které tradičně propojilo jednotlivé části festivalu, bylo letos ŠTĚSTÍ. A nám se jej dostalo.
Ateliér Keramický design připravil instalaci "Nová krajina", v níž poprvé širší veřejnosti představil výběr letošních bakalářských a diplomových prací. Se svojí expozicí oslovil odbornou sedmičlennou porotu a vysloužil si tak ocenění za nejlepší školní prezentaci. Mezi dalšími oceněnými byla i řada našich absolventů. Jiří Krejčiřík získal ocenění za kolekci nejlepších svítidel, Ondřej Vicena za mimořádný počin se svým projektem Brejle a Okuliare a Filip Mirbauer s Marií Ninou Václavkovou a Eliškou Knotkovou Cenu Veolia za udržitelný design pro jejich projekt Balance is Motion.
V unikátním komplexu Gabriel Loci mohli návštěvníci najít také instalaci ateliéru Design nábytku a interiéru. Snová ložnice evokující poslední spočinutí reagovala na téma  "...až to situace dovolí.“ Tato věta se stala ospravedlněním všeho, co nebylo nebo nemohlo být uskutečněno. Studenti ve svých vystavených produktech - vázách, svítidlech anebo urnové obaly na popel zesnulých - hledali odpověď na tuto otázku. Návštěvníci mohli také obdivovat lavici LEO oceněnou na budapešťském festivalu Design Without Borders.
Ateliér Průmyslový design se prezentoval výstupy, v nichž studenti virtuálně prezentovali designové vychytávky usilující o snížení počtu utonulých. 350 000 - tolik lidí se dle odhadu OSN utopí na světě za jeden rok. Zadání pro studenty designu bylo tedy jasné: Zkuste přijít s řešením, které dokáže toto číslo snížit! 
Na Designbloku se také poprvé veřejnosti představila stálá prodejní galerie autorského šperku Resonance, kterou najdete na Malé Straně a stojí za ní vedoucí ateliéru Kov a šperk Petr Vogel.
Virtuální podoba expozicí letošního ročníku je k vidění na www.designblok.cz ještě do konce října 2021. 

Galerie


Oceněná prezentace ateliéru Keramický design, Foto: Michal Ureš

Expozice ateliéru Design nábytku a interiéru, foto: A. Dym

Galerie RESONANCE, Újezd 33 (Praha), foto: P. Vogel

Expozice ateliéru Průmyslový design, foto: A. Dym

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

13. 10. 2021