Komiksový projekt IOGI putuje na ostrov Šikoku

International Studující Výstava

Komiksová výstava IOGI je společně s výstavou Václava Šlajcha, vedoucího ateliéru Mediální ilustrace, k vidění ve městě Susaki, které během tokijské olympiády fungovalo jako hostitelské město pro české sportovce.

Jedná se už o třetí zastávku výstavního projektu, který zachycuje každodenní život Japonců pohledem studentů pod vedením malíře, komiksového autora, ilustrátora a pedagoga Václava Šlajcha, a na základě scénářů česko-francouzského básníka žijícího v Tokiu Jeana-Gasparda Páleníčka, který je zároveň kurátorem výstavy.

Společně s projektem IOGI, vystaveném v kulturním centru Susaki, probíhá v tomto městě do 7. listopadu v Susaki Machikado Gallery také samostatná výstava komiksové tvorby Václava Šlajcha. 

Na výstavě "Václav Šlajch: 2010 - 2021" autor představuje ukázky ze své poslední knihy Štefánik, ze série věnované postavě Lulenky a průřez svou komiksovou tvorbou z let 2010-2021, ve které se dotýká pestré látkové škály, od autobiografických črt plných neotřelého černého humoru, přes historické obrazy, legendy či ekologické nebo jinak společensky angažované příběhy, až po sci-fi. Další sekce výstavy nabízí široký výběr knižních a časopiseckých ilustrací. Zakončena je sekcí věnovanou Šlajchovým volným kresbám. K výstavě fakulta vydala dvojjazyčný, japonsko-anglický katalog.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

14. 10. 2021