Videokvízy fakult vzdělávajících učitele poučí i pobaví veřejnost

Studium Univerzita Veřejnost

Projekt má zpropagovat studium učitelství nejen na Fakultě pedagogické, ale také na Fakultě filozofické a Fakultě aplikovaných věd. Rovněž chce oslovit zájemce o studium v Karlovarském kraji.

Od tohoto týdne mohou diváci Západočeské televize ZAK sledovat krátké videokvízy zaměřené na zajímavé a zábavné odborné problémy. Cílem videokvízů je během všedních pracovních dnů vybídnout ke zpomalení a zamyšlení nad odbornými tématy, která jsou zpracována populárně naučnou formou. „Snažili jsme se vybrat poutavá a zajímavá témata, někdy čistě odborná, někdy celkem zábavná. Cílem je propagovat obory, ve kterých je na Západočeské univerzitě v Plzni možné studovat učitelství,“ říká proděkanka pro vnější vztahy pedagogické fakulty ZČU Michaela Voltrová.

První videokvíz je kromě TV ZAK ke zhlédnutí již dnes i na youtube Fakulty pedagogické, další budou přibývat „Diváci se například dozví, jak vzniklo úsloví kujme pikle, zda je možné vařit vodu v papírové nádobě, ale třeba také to, čemu se v Plzni říkalo maskovaná milenka nebo že nadávka hajzl má naprosto mírumilovný původ,“ pokračuje proděkanka.

I když příprava učitelů je na ZČU doménou zejména Fakulty pedagogické, probíhá i na Fakultě filozofické a Fakultě aplikovaných věd. Do projektu, který odlehčenou formou láká ke studiu učitelství, se proto zapojily všechny fakulty na ZČU připravující učitele. „Prostor dostala všechna pracoviště, která se na naší univerzitě věnují přípravě učitelů. Jsou prezentovány i matematické či fyzikální problémy, na kterých se podílela pracoviště z Fakulty aplikovaných věd, a kolegyně a kolegové z Fakulty filozofické přinesli téma týkající se francouzštiny. Projekt ukazuje, že příprava učitelů je celouniverzitní záležitost, a to je pohled, který bychom chtěli dále rozvíjet,“ vysvětluje děkan fakulty Pavel Mentlík.

„ZAK bude videokvízy vysílat až do dubna, což je pro nás zásadní, protože jaro bude jako každoročně obdobím důležitým pro naše uchazeče. Celkem bude odvysíláno 25 videí, která budou po odvysílání prezentována na sociálních sítích,“ dodává Michaela Voltrová.

Fakulta pedagogická si celkově na nezájem uchazečů o studium nemůže stěžovat. Zvláště na některé obory, například na studium angličtiny, se hlásí několikanásobně více zájemců, než může fakulta přijmout. O učitelství přírodovědných a technických oborů je však zájem menší a vedení fakult připravujících učitele se i takto snaží tento trend změnit. Vedení plzeňské pedagogické fakulty také doufá, že prostřednictvím vysílání TV ZAK a sociální sítích osloví více zájemců o studium v Karlovarském kraji, kde je učitelů nedostatek.

Video


Fakulta pedagogická

Pavel KORELUS

11. 11. 2021