Račte nahlédnout do jubilejních Pokojů

Festival Studující Výstava

Architektura, volné umění a design pod jednou střechou – to je výstava mladého umění Pokoje. V letošním roce proběhl již desátý ročník přehlídky a diváci mohli navštívit pětici pokojů od studentek a studentů Sutnarky.

Festival současného umění se odehrává v pražských historických budovách, které jsou dlouhá léta prázdné a nezrekonstruované, a mladí umělci každý pokoj přetvářejí svojí instalací. Tímto způsobem už studenti uměleckých fakult proměnili například Desfourský palác nebo budovu v Hybernské ulici. Letošní ročník zabydlel od 10. do 17. listopadu budovu ústředního sídla České strany národně sociální, jejíž členkou byla i Milada Horáková. 

Po roce v domácí izolaci, kdy se kvůli protipandemickým opatřením musel festival konat online, v pokoji každého ze zúčastněných umělců, se tak Pokoje navrátily ke studentské spolupráci a prezentaci ateliérových koncepcí. Stejně tak byla letošní přehlídka opět rámována společným tématem, kterým se pro tento rok stal důvtip.

Tři desítky pokojů neobarokní budovy oživilo celkem třináct škol z devíti měst ČR. Každý z vybraných ateliérů měl za úkol vytvořit site-specific instalaci navrženou přímo pro konkrétní místo, která měla s místem zároveň komunikovat. Studenti měli v proměně pokoje zcela volnou ruku, přičemž téma výstavy se jim stává jakýmsi vodítkem a prvotní inspirací,“ vysvětlila ředitelka výstavy Kamila Huptychová.

Na festivalu se prezentovali studenti nového ateliéru Environmentální design pro architektu. Jejich instalace reagovala na problém světelného znečištění zejména z hlediska vlivu na zvířata. Důvtipně obrátili role člověka a zvířat, kde zvířata naopak osvětlují člověka za pomocí umělého světla z čelovky. Ta byla záměrně vybrána jako nepříjemný zdroj světla, svítí-li přímo do očí. Více než polovina živočišných druhů je částečně nebo úplně aktivní v noci. Umělá světla pouličního osvětlení, světla aut, reklam a mnohé další mají vliv na jejich migraci, reprodukci a cirkadiální systém. Díky světelnému smogu umírají zdravá silná zvířata. Instalace Noční režim využívá tmy k zvýraznění prožitku, jaké je to být osvětlen nepřirozeným světlem. 

Čtyři studentky a jeden spolužák z ateliéru malby Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, kteří jsou členy umělecké skupiny PES5, zaplnili pokoj fialovými balonky, party stanem, letáčky a plakáty. Jejich instalace využila strategie předvolebních kampaní. Jejich heslo znělo "Chceme bejt mega slavný". Na plakátech, na nichž pózují, se objevují slogany jako "Chci být v telce", "Chci dobrýho kurátora" nebo "Chci vystavovat v Doxu". O tomhle sní přeci každý umělec...

Dále se na Pokojích prezentovala studentka ateliéru Nová média, Karolína Hanková, která svůj pokoj doslova vytapetovala kuřaty, na které si divák mohl zahrát svoji oblíbenou melodii. Studentky ateliéru Multimédií připravili pro svůj pokoj instalaci na téma Ako takticky chodiť po zľadovatelej ploche, v níž si návštěvník mohl pohladit, namíchat nebo povzbudit důvtip. Trojice studentů ateliéru Fotografie proměnila svůj pokoj v útulnou ložnici, vybízející k odpočinku, neboť přeci Svět odměňuje odpočaté...

Foto: Veronika Poslední, Jan Hromádka (titulní snímek)

Galerie


NOČNÍ REŽIM → Environmentální design pro architekturu / Anna Malečková, Vojtěch Liebl, Valerie Filipová, Michaela Peštová, Klára Techlovská, Kateřina Pálková, Miren Vilhelmová, Agáta Slámová, Ivana Martínková, Jan Popelka

MELODIE KUŘAT ateliér Nová média / Karolína Hanková

AKO TAKTICKY CHODIŤ PO ZĽADOVATELEJ PLOCHE - ateliér Multimédia / Monika Škodová, Natália Uhrinová, Denisa Půbalová

Ako takticky chodiť po zľadovatelej ploche - ateliér Multimédia / Monika Škodová, Natália Uhrinová, Denisa Půbalová

CHCEM BEJT MEGA SLAVNÝ! ateliér Malba / Kateřina Frgalová, Kristýna Nejedlá Bujárková, Veronika Zpěváková, Jakub Černý + Barbara Novorodá (absolventka Sutnarky a současné studentka UMPRUM)

ODPOČÍVEJ V POKOJI ateliér Fotografie / Veronika Poslední, Jiří Klimenta, Johanka Porazilová

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

22. 11. 2021