Bude to nervy drásající show, říká o bitvě ve slam poetry Filip Koryta

Absolventi Soutěž Studující

Západočeská univerzita a Univerzita Karlova se měly 7. prosince utkat v neobvyklé disciplíně. Slam Poetry Battle se sice kvůli nepříznivé epidemické situaci uskuteční až v náhradním termínu 12. 4. 2022, nicméně pozvánka na akci ve formě rozhovoru s Filipem Korytou stále platí.

Filip Koryta vystudoval učitelství českého jazyka a literatury a psychologie na Fakultě pedagogické ZČU, známý je však především jako moderátor, hudebník a slamer. V tomto žánru bude jako Dr. Filipitch hájit barvy své alma mater při Slam poetry battle, v níž se proti sobě postaví slameři ZČU a UK. 


Slam poetry často reaguje na aktuální témata nebo na témata, která slamer vnímá jako naléhavá. Máš už za sebou slam poetry na téma koronavirus, nebo na tohle téma chceš při slamu spíš zapomenout?

Udeřila jsi hřebíček na hlavičku, tohle je totiž obrovská síla slam poetry: ráno se na internetu objeví rozhovor, v němž tě někdo rozčílí, během deseti minut z tebe vypadne text, odpoledne se ho naučíš zpaměti, protože texty čtené z papíru nemají takovou performativní sílu, a večer už ho z pódia říkáš lidem. Nevím, jestli je nějaká další umělecká disciplína tak strašně pružná. A co se týče koronaviru, reagoval jsem umělecky spíš na důsledky (napsal jsem třeba text o důležitosti umění v období, jelikož co asi všichni ty lidi zavřený doma dělali?), než že bych vyloženě skloňoval téma viru, nicméně v poslední době ve mně rezonuje touha vyplísnit neočkované lidi, tak uvidíme…

 

Co tě vlastně na slam poetry nejvíc baví?

Toho je strašně moc. Když jsem jako divák navštívil svůj první slam (bylo to v lednu 2016 v plzeňském klubu Anděl), spadla mi čelist, když jsem půl hodiny před startem akce viděl pod stage přes 200 lidí… 200 lidí přišlo poslouchat básničky?! Nechápal jsem. A pak to začalo a já během několika prvních taktů pochopil, že to potřebuju dělat. Ta tvůrčí svoboda! Ty performativní možnosti! Ty textové možnosti! Člověk si může na slamovém pódiu dělat naprosto, co chce, jen to musí být jeho a nesmí používat žádné kostýmy a rekvizity… to pro mě byla ohromná výzva. A pořád je! Navíc je slam výborná terapie (tak jako umění obecně). A když k celé věci přičteme, že se z velké části kolem slamu motají inspirativní lidi, je to nevídaný koktejl (ten sociální kapitál je opravdu veledůležitá součást).

 

V letošním mistrovství ČR ve slam poetry zvítězil Švéd. Ty ses stal mistrem v roce 2017. Oba žijete v Plzni. Myslíš si, že je Plzeň líhní úspěšných slamerů? Jak jsme na tom ve srovnání s jinými městy?

Já i Švéd sice v Plzni bydlíme, ale já pocházím ze Sokolova a Švéd ze Staňkova… a ani v jednom z těch míst asi nebyl život úplná laskomina. Tudíž bych Plzni přičítal schopnost poskytnout útočiště duševně pochroumaným lidem, což se následně manifestuje ohromnou vnitřní silou (pokus o superhrdinský fórek). Ovšem z Plzně pochází Bohdan Bláhovec a Anatol Svahilec, další mistři v oboru, takže na Plzni rozhodně něco je! A jeden z hlavních organizátorů slam poetry v ČR, Tomáš Kůs, z Plzně též pochází. Troufám si proto tvrdit, že je Plzeň Mekka českého slamu. Kdybychom Plzeň schovali pod termín západní Čechy, což určitě můžeme, lze jednoznačně říct, že nemáme konkurenci. A to se počítá!

 

Vysoká úroveň místního slamu tedy dává tušit, že při prosincové bitvě mezi ZČU a UK čeká diváky nevšední zážitek... Na co a hlavně na koho se můžeme těšit?

Myslím, že nejkrásnější na tom je, že se něco podobného děje vůbec poprvé, pokud mě paměť nešálí… a pokud se už někdy něco podobného dělo, rozhodně nebyla soupiska tak našlapaná. Jak už jsme řešili, v týmu ZČU jsou dva mistři republiky (Dr. Filipitch a Švéd), dále pak úspěšní zástupci platformy Slam poetry Kindergarden (Jakeš a Jeník), na opačné straně barikády, v týmu UK, je zase Tukan, můj švagr a vicemistr ČR za rok 2017, s nímž sdílím trojnásobný titul mistra ČR v duo slamu… ve vzduchu je tedy cítit bratrovražedná bitva. V týmu UK se dále objeví dva finalisté Mistrovství ČR ve slam poetry, Mručivák a Lef L´Leviatan (ovšem oba jsou Plzeňáci, safra!), a mistr ČR v duo slamu za rok 2019, Tim Postovit. Půjde o vyrovnaný souboj, vyhrát může kdokoli, tudíž se můžeme těšit na napínavou a nervy drásající show od začátku do konce. A o výsledku nerozhodne nikdo jiný než diváci!

Galerie


Celouniverzitní

Šárka Stará

23. 11. 2021