Známe vítěze studentského „Oscara“ za design pro rok 2021

Soutěž Úspěchy Výstava

V pátek 3. prosince byly v rámci slavnostního vyhlášení v plzeňském DEPO2015 odtajněny výsledky mezinárodní soutěže Národní cena za studentský design 2021. Jedním z laureátů ceny Dobrý studentský design se stal absolvent ateliéru Fashion design Adam Frk se svou kolekcí ISLE OF MAN.

Hlavní ocenění, Národní cenu za studentský design 2021 *GRAND, získal student Fakulty architektury ČVUT v Praze Vojtěch Veverka s originálním nápadem jednoduchého spojení lyží a sněžnic 2v1 s názvem Bigfoot.

Letošní již jedenatřicátý ročník nejstarší české profesionální studentské designérské soutěže se zaměřil na nejširší spektrum 3D designu zahrnujícího produktový, interiérový, industriální a oděvní design, architekturu, sklo, porcelán i užité umění. Vítězná práce musela obstát v rekordním počtu 269 přihlášených prací ze 17 univerzit a vysokých škol a 13 vyšších odborných škol a středních odborných škol z Čech i zahraničí. „Daný návrh je zdanlivo jednoduchý koncept, ale technologicky a koncepčne prepracovaný, čo hodnotiacu komisiu jasne presvedčilo. Budem sa tešiť, keď ako prvý vyskúšam daný dizajnový návrh Bigfoot v náročnom teréne vo Vysokých Tatrách,“ zdůvodňuje vítězství práce Bigfoot předseda mezinárodní poroty, designér Michal Staško, a k celkově k soutěži dodává: „Som príjemne prekvapený komplexnou prepracovanosťou študentských prác na vysokej odbornej úrovni.”

Kromě absolutního vítěze uděluje soutěž ještě jedno nejvyšší ocenění, a to nejlepší práci ze střední nebo vyšší odborné školy. Tento rok si pro toto uznání došel Vojtěch Šenekel ze Střední školy Kateřinky-Liberec, s. r. o. „Jeho lavici Consilio vybrala porota především pro zdařilé propracování dřevěné konstrukce, která zároveň protíná sedací část a vytváří další zajímavý estetický, ale i funkční prvek ve vrchní části. Čalounění pak měkce doplňuje celý výrobek a vybízí k pohodlnému usednutí,“ hodnotí práci člen mezinárodní poroty David Pacák, technický designér firmy Polstrin, s. r. o.

Uspět v klání o Národní cenu přitom není vůbec nic jednoduchého. Celá soutěž je stoprocentně anonymní, přihlášené práce vystupují pouze pod přidělenými čísly. „První výběr provedou online dvě pedagogické poroty – vysokoškolská a středoškolská. Jejich nominace pak následně již naživo hodnotí mezinárodní porota složená z profesionálních designérů a odborníků na jednotlivé obory, kterým se daný ročník soutěže věnuje. Tímto je zajištěna objektivita a opravdu vysoká odbornost celé soutěže,“ popisuje její organizátorka Lenka Žižková z Design Cabinetu CZ.

Národní cena za studentský design neuděluje pouze ocenění za nejlepší práci, ale také umožnuje dalším vybraným pracím užívat označení Excelentní a Dobrý design. Děkan Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ocenil Lucii Charvátovou ze Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Železném Brodě, Betty Khananayeve z HIT Holon Institute of Technology, Izrael, a Jau Li-Heng z National Cheng Kung, University Taiwan. Cenu nadace SUTNAR – NADACE RADOSLAVA A ELAINE SUTNAROVÝCH si odnesou Lin Tzu-Ching/Chang Chi-Chen z National Cheng Kung University z Taiwanu.

V galerijních prostorech DEPO2015 probíhala do 5. prosince pro veřejnost výstava Nový (z)boží!, kde bylo možné prohlédnout si všechny oceněné studentské práce naživo. Z Plzně se výstava přesouvá do Prahy do Galerie České spořitelny, kde ji bude možno navštívit od 11. prosince až do 13. února 2022.

Grafický vizuální styl soutěže a katalogu vytvořila studentka Anastasia Dedulina z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara. 

Rozhovory s autory vítězných prací si můžete přečíst na webu designcabinet.cz. Katalog si můžete prolistovat v online podobě.

Více informací hledejte na webu soutěže.

Foto: Denisa Jurášová

Galerie


Bigfoot - Vojtěch Veverka (Národní cena za studentský design * GRAND)

Isle of Man - Adam Frk (Dobrý studentský design) - Kolekci tvoří tři outfity, včetně čepic a bot. Cílem bylo navrhnout oděvy, které by bylo možné nosit ve městě, a zároveň v nich pohodlně přejít do přírody. Kolekce je vyrobená z ručně barvených přírodních materiálů potištěných kamuflážovými dezény.

Consilio - Vojtěch Šenekel (Národní cena za studentský design * JUNIOR)

Pohled do expozice výstavy Nový (z)boží! v DEPO2015, foto: Uyanga Undarmaa

Z rukou proděkana Vojtěcha Aubrechta převzal ocenění laureát Národní ceny za studentský design * GRAND - Vojtěch Veverka

Absolvent Sutnarky Adam Frk přebírá ocenění Dobrý studentský design

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

06. 12. 2021