Vojtěch Aubrecht byl inaugurován děkanem Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara

Studium Univerzita Zaměstnanci

Předposlední únorový pátek byl slavnostně uveden do funkce nový děkan Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni Vojtěch Aubrecht. V čele plzeňské umělecké fakulty bude stát do poloviny ledna 2026.

Slavnostní zasedání akademické obce Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara u příležitosti inaugurace nového děkana se uskutečnilo za přítomnosti vedení univerzity, zástupců uměleckých a státních institucí, zástupce VŠUP v Praze a emeritního děkana Josefa Mištery.

Ve svém projevu nový děkan vyzdvihl práci svého předchůdce, který fakultu založil a stál v jejím čele do poloviny ledna tohoto roku. „Josef Mištera do poslední chvíle na fakultě pracoval tak, jak říkal, aby mohl předat diamant. Aby fakultu vynesl na orbit, ze kterého ji už gravitační síla nemůže strhnout zpět na zem. A uspěl. Přebírám fakultu, která je unikátní a získala pevné postavení v národním, ale i mezinárodním měřítku. Přebírám fakultu s těmi nejlepšími kolegy, akademiky a ostatními pracovníky, jaké si člověk může přát. Přebírám fakultu se sedmi sty úžasnými a talentovanými studenty. Přebírám fakultu po boku s týmem, ve který mám bezvýhradnou důvěru a jehož členem je i docent Mištera, který zůstává i nadále svými vizemi a svým odhodláním zárukou kontinuity,“ uvedl ve svém proslovu Vojtěch Aubrecht.

Tajná volba, při níž se pro Vojtěcha Aubrechta, jenž byl jediným navrženým kandidátem, vyslovilo všech jedenáct přítomných členů dvanáctičlenného akademického senátu fakulty, se uskutečnila 29. září. Dne 16. ledna 2022 pak započalo jeho čtyřleté funkční období. 

Na slavnostním shromáždění v prostoru Studia Multilab v budově Sutnarky byl završen akt konstitutivní aktem deklaratorním – předáním insignie – děkanského řetězu jakožto symbolu děkanské funkce. Řetěz předal novému děkanovi předseda akademického senátu Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU Bedřich Kocman.

Na slavnostní inauguraci pronesl projev také rektor Západočeské univerzity v Plzni Miroslav Holeček, který stál u samotného zrodu umělecké fakulty.  „Měl jsem obrovské štěstí, že jsem takřka od samého počátku mohl přímo v realitě sledovat jeden pohádkový příběh, a dokonce se i v některých momentech stát jeho malou součástí. Pořád si vzpomínám na své první setkání s docentem Mišterou, když mi líčil svůj sen. Naprosto nereálný sen. Pak se však začala dít řada věcí, sled událostí, jednání, domlouvání, zařizování, která jsem sledoval s úžasem a neskonalým obdivem. Vznikl Ústav umění a designu, později Fakulta designu a umění. Vznikla tato nádherná budova, která naprosto přesně symbolizuje to, co tato fakulta přináší univerzitě, městu, regionu i celé České republice,“ zmínil rektor Holeček.

Vojtěch Aubrecht (*1972) působil značnou část svého života v Nizozemí. Zde také vystudoval prestižní Gerrit Rietveld Academy v Amsterdamu, obor fotografie. Na poli umělecké fotografie a výtvarného umění se angažuje již od osmdesátých let. Své dílo pravidelně prezentuje na samostatných i skupinových výstavách. Na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara působí jako pedagog od roku 2008. Od roku 2012 vede ateliér Užité fotografie a od roku 2015 působil na pozici proděkana pro vnější a zahraniční vztahy.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Šárka Stará

21. 02. 2022