Ve Weidenu se konala mezinárodní letní škola na téma udržitelnosti

International Studium Studující

Láká vás studium v zahraničí, ale nechcete tam strávit celý semestr? Zkuste vyjet třeba na letní školu!

V týdnu od 27. června do 1. července se na partnerské univerzitě OTH Amberg-Weiden konala letní škola na téma Udržitelnost. Akci podpořil Česko-německý fond budoucnosti a zúčastnilo se jí také osm studentů Západočeské univerzity v Plzni.

Pro účastníky letní školy byl připravený pestrý program. Studenty čekaly zajímavé přednášky o udržitelnosti, udržitelné spotřebě, rozvojových cílech tisíciletí, a také o tom, jak se naučit správně prezentovat a neuspat přitom své posluchače. Během celé letní školy spolupracovali s německou firmou EMZ, pro niž připravovali v rámci svých projektů návrhy, jak dosáhnout lepší udržitelnosti při výrobě a vývozu produktů.

A jak se studentům ZČU na letní škole líbilo?

Za mě můžu říct, že největší přínos vidím v práci v mezinárodním kolektivu, zpočátku jsem se toho trošku obával, ale teď jsem si ověřil, že jsem schopný pracovat v mezinárodně složeném týmu a společně jsme schopni dosáhnout smysluplného výstupu. Dalším přínosem byla určitě jazyková a kulturní zkušenost, líbilo se mi, že celý ten kurz byl pojatý volněji. Celkově bych kurz ostatním určitě doporučil a v budoucnu bych se podobné akce jistě rád účastnil znovu,“ hodnotí Jakub Vícha, student Fakulty ekonomické.

Z návštěvy letní školy mi zbyly jen pozitivní dojmy. I přes rozsáhlý program byl týden poměrně rychlý. Pro mě osobně byla nejužitečnější možnost přímé komunikace se zástupci společnosti EMZ a zkušenosti v mezinárodním kolektivu. Organizátoři školy se skvěle vypořádali se všemi problémy a podporovali účastníky po celý týden. Věřím, že takový formát výuky bude v budoucnu skutečně populární u studentů,“ domnívá se Elizaveta Soloveva, studentka Fakulty filozofické.

Kurz byl super, nejvíce si cením mezinárodní účasti, kdy jsem poznal řadu nových kamarádů a zároveň poznal určitou mentalitu jednotlivých zemích spojenou s tématem udržitelnosti. Další, co bych vypíchnul, bylo zadání od firmy z praxe přímo do praxe, tedy že se nejednalo jen o teoretické projekty, které nikdo nečte,“ dodává Ondřej Havlíček, student Fakulty ekonomické.

Letní školu si můžete vybrat sami, například na stránkách Summer schools in Europe, a následně požádat o grant z projektu INTER v kanceláři International Office. Rovněž se můžete informovat na vaší fakultě, zda se koná nějaká letní škola ve spolupráci s partnerskou univerzitou.

Galerie


Skupina studentů a mentorů ze ZČU

International Office

Monika Mundilová

08. 07. 2022