Zápisník studentů: Kontext války na Ukrajině očima filmových kamer

Ukrajina

Vybíráme nejzajímavější články z aktuálního vydání univerzitního časopisu Info.zcu. Celé číslo si můžete přečíst v tištěné podobě i elektronicky, odkaz najdete na konci článku.

Text: Vojtěch Tulek, Fakulta ekonomická
Ilustrace: Klára Pavlovcová, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara


24. 2. 2022 zasáhla celý svět zdrcující zpráva o ruském útoku na Ukrajinu. Sílící napětí a ustavičná ruská agrese se přetvořila v obrovský válečný konflikt, který Evropa nepamatuje od konce druhé světové války. Nejhoršímu možnému scénáři, jenž se bohužel proměnil ve skutečnost, ovšem předcházela řada významných událostí. Demonstrace Euromajdan, anexe Krymu či válka na východní Ukrajině jsou základním výčtem potřebného kontextu pro širší chápání současné tragédie.

Jak se říká, filmy jsou tajné dveře do reality a efektivní způsob, jak zábavnou formou obohatit diváka a předat zajímavé informace. Proto jsem vybral jeden zásadní dokumentární, jeden fikční snímek a výčet několika dalších filmů, jež vám pomohou hlouběji porozumět situaci na Ukrajině.

 

Winter on Fire: Ukraine's Fight For Freedom (2015)
Režie: Jevgenyj Afinejevskyj
Ke zhlédnutí: Netflix (bez české lokalizace, anglické titulky)

Winter on Fire mapuje masové Euromajdan demonstrace, trvající od listopadu 2013 do února 2014, jež byly reakcí na pozastavení přípravy podpisu Ukrajinsko-evropské asociační dohody a vedly ke svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče. Film se zaměřuje na protesty v hlavním městě Kyjevě na náměstí Nezávislosti, jemuž se říká Majdan a které propůjčilo protestům název. Režisér Jevgenyj Afinejevskyj nepřišel s žádnou neobvyklou či ozvláštňující strukturou, jeho dokument systematicky střídá záběry z demonstrací, výpovědi obyvatel Kyjeva a doplňuje potřebný kontext. Jedná se ovšem o zásadní podívanou, jež pomůže k pochopení dlouhodobé frustrace tamních obyvatel a touhy posunout Ukrajinu směrem k Západu.

 

Donbass (2018)
Režie: Sergey Loznitsa
Ke zhlédnutí: Eastern European Movies (bez české lokalizace, anglické titulky)

Donbass není dokumentárním snímkem, ale fikcí, zachycující konflikt mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty, podpořenými silami Ruské federace na východě Ukrajiny. Nekompromisní a soucitný film se zaměřuje na grotesknosti lidského chování, vykresluje krutost, korupci, vulgárnosti, lži a násilí dlouhodobého konfliktu. Snímek je pomyslná tapiserie scén, které na sebe přímo nenavazují, ale pevně spolu souvisí. Donbass tak nabízí opravdu široký pohled na každodenní tragický život obyvatel východní Ukrajiny.

 

Pro zvídavé:

Breaking Point: The War for Democracy in Ukraine (2017)
Dokument zaměřující se na příběhy běžných lidí, jež riskují své životy ve válce o demokracii.

Citizen K (2019)
Snímek analyzující pyramidu klientelismu a hrozby, jež představuje režim Vladimira Putina.

Crimea as It Was (2016)
Dokument zachycující ruskou anexi Krymu.


Líbí se vám tento článek? Přečtěte si celé číslo časopisu.

Galerie


Celouniverzitní

20. 07. 2022