Zápisník studentů: Horsefeathers. Grupa snowboardistů založila značku, kterou zná celý svět

Spolupráce

Vybíráme nejzajímavější články z aktuálního vydání univerzitního časopisu Info.zcu. Celé číslo si můžete přečíst v tištěné podobě i elektronicky, odkaz najdete na konci článku.

Text: Adéla Kovářová, Fakulta filozofická

Ilustrace: Dominik Tyl, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara


Zpátky do roku 1989…

V 90. letech minulého století byl snowboarding teprve na vzestupu. Snowboardisti neznali žádné vysokorychlostní lanovky nebo snowparky, zato překypovali nezničitelnou energií. Nápad s Horsefeathers se zrodil v roce 1989. Snowboardisti Stew, Joeal, Jesse, Pollen, Ruth, Zuzana a Hanuš studovali na střední škole v městečku Rock Creek v Britské Kolumbii a Stew Carlson často citoval svou babičku, která říkávala: „That´s horsefeathers, Stewart!“ („Je to nesmysl, Stewarte!“).

Snowboarding byl v té době totiž vnímán jako naprostý bizár, což slovo „horsefeathers“ dokonale vystihuje. Joel DeVille přišel zanedlouho s prvním linoleovým printem a Nigel Price představil partě první design, nápad s Horsefeathers ale všichni brali jako interní vtípek. „První print, který jsme oficiálně použili na trička v roce 1993, byl náš první logotyp v černobílé barvě. Současnou podobu loga jsme použili až mnohem později. První kolekce se současným logem se objevila v roce 2004,“ prozradil Hanuš.

Z Plzně do světa a ještě dál

Rok 1992 se pro mnohé z grupy nesl ve znamení ukončení střední školy v Kanadě. Hanuš Salz se vrátil do Československa a zamířil do Plzně studovat střední školu, kde se setkal s Pavlem Kubíčkem. Dlouhovlasému skateboardistovi Pavlovi prozradil něco o svém „rebelování“ v Kanadě a představil mu nápad Horsefeathers. V tu chvíli se začala psát oficiální historie značky Horsefeathers.

„Začátky byly dobrodružný a hodně organický, ostatně jako celý devadesátý léta. Pro nás oba budou tyhle roky ve znamení nezapomenutelných vzpomínek na naše první společný snowboardový tripy. Mezi ty nejlepší určitě patřily výpravy na slovenský Chopok a v roce 1998 cesta s první outerwear kolekcí za snowboardingem do Kanady,“ shodli se Pavel s Hanušem.

V roce 1993 byla do světa vyslána první kolekce složená z 50 triček a 200 stickerek stejného designu a o čtyři roky později vznikla první kolekce outerwearu a první katalog.

Zlomový byl rok 2004, ve kterém se značka představila na ISPO v Mnichově, což znamenalo růst na mezinárodní úrovni. V roce 2006 kluci uspořádali první Horsefeathers City Jib, který rychle přerostl do mezinárodní události. V roce 2008 ji přišlo před katedrálu sv. Bartoloměje v Plzni sledovat více než pět tisíc lidí. Málokdo si umí představit, co tzv. jibbing vlastně je… A proto jsme se Pavla na to zeptali: „Já osobně jibbing vnímám jako tehdejší prolnutí skateboardingu se snowboardingem. Ježdění na zábradlích, zídkách a schodech byla cesta snowboardingu do urban prostředí.“

Horsefeathers Pleasure Jam, pořádaný v letech 2007 a 2011, byla mezinárodně uznávaná čtyřhvězdičková událost na ledovci Dachstein, která přitahovala ty nejlepší ridery. Tato akce je proslulá díky velkým předsezónním večírkům, které si hvězdy snowboardingu nikdy nenechají ujít. Vroce 2019 oslavila značka 30. výročí svého vzniku – zprvu jen nápad, který spojoval pár kamarádů se stejným koníčkem, teď značka, která nejen svým stylovým oblečením, ale i svou ojedinělou filozofií dobyla svět.

Plzeňská kolekce #COPATUTOJE jako symbol Plzně

V roce 2015, kdy Plzeň byla hlavním evropským městem kultury, vznikla ve spolupráci Horsefeathers s městem Plzeň kolekce #COPATUTOJE, která se stala takřka symbolem Plzně.

Západočeská univerzita se v roce 2021 k úspěšnému projektu připojila, díky čemuž do kolekce přibyly nové, speciální kousky věnované 30. výročí ZČU, které poznáte podle loga univerzity. Výtěžek z kolekce poputuje na přelomu roku 2022/23 na podporu onkologických pacientů FN Plzeň. 

Líbí se vám tento článek? Přečtěte si celé číslo časopisu.

Celouniverzitní

27. 07. 2022