Noc vědců 2022 zaměstnala všechny smysly

Festival Věda Veřejnost

Tajemná, nedostižná a komplikovaná. I tak může věda působit, ale ne, když je Noc vědců. Noc, kdy věda a vědci ukážou svou pravou tvář.

Také v letošním roce se Západočeská univerzita v Plzni připojila k oblíbené celoevropské Noci vědců a v pátek 30. září zvala k podvečerní, večerní i noční návštěvě kampusu na Borských polích. Téma Noci vědců tentokrát znělo Všemi smysly, a podle toho také vypadaly expozice, jimiž fakulty a součásti ZČU zaplnily chodby a jiná prostranství Fakulty elektrotechnické, Fakulty strojní a Fakulty aplikovaných věd. Návštěvníci, kterých rozhodně nebylo málo, mohli od 18 do 22 hodin vyměnit realitu za virtuální realitu, provádět experimenty se zvukovými pomůckami, při ukázkách, které pro ně připravili vědci, zapojit hmat i čich nebo třeba vnímat magnetické pole.

Zrak a sluch návštěvníků zaměstnalo také vyvrcholení celé akce - videoprojekce na budově Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, kterou Sutnarka stejně jako v předchozích letech pro tuto příležitost také speciálně připravila.

V den konání Noci vědců se na YouTube kanálu ZČU rovněž objevila čtyři speciálně natočená videa Simulátor padákového kluzáku, Rehabilitace ve virtuální realitě, Moaré jako rušivý optický efekt a Fyzioterapie po cévní mozkové příhodě, která budou Noc vědců připomínat až do dalšího ročníku.

Noc vědců v ČR získala v roce 2022 status přidružené akce pod hlavičkou European Research Night.



Projekt SCIENCzEch 22-23 je přidruženou akcí MSCA a Evropské občanské iniciativy podpořené programem Marie Skłodowska Curie actions. Výzva: HORIZON-MSCA-2022-CITIZENS-01 (Marie Skłodowska-Curie actions European Researchers' Night 2022-2023).


Galerie


Celouniverzitní

Pavel KORELUS

05. 10. 2022