Designblok zavedl návštěvníky do lesa plného designu, moderních technologií a nekonečné inspirace

Absolventi Úspěchy Výstava

Čtyřiadvacátý ročník největší přehlídky designu a módy ve střední Evropě s tématem LES se uskutečnil od 5. do 9. října a ve smíchovském klášterním komplexu Gabriel Loci mohli příchozí nalézt i expozice tří atelierů Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara.

Pod společným tématem LES se Gabriel Loci proměnil na unikátní ekosystém, v němž hrály prim tradiční i nové experimentální materiály, mezioborová spolupráce i nejvyšší estetické standardy. Návštěvníci Designbloku letos mohli nahlédnout do 180 instalací.

Expozice ateliéru Design nábytku a interiéru představila výběr nejčerstvějších produktů vzniklých v roce 2022, jejichž společným jmenovatelem je odpovědné zacházení s materiály. Studenti ve svých návrzích produktů pracovali s recyklací, přírodními materiály i s novými technologiemi, které zlepšují výrobní proces. 

Zcela poprvé se na Designbloku představil ateliér Interaktivní design, který zde prezentoval bakalářskou práci Sáry Hohlové nazvanou „A Forest“. Bakalářskou práci tvoří audiovizuální instalace doplněná o 3D skeny různých přírodnin a lesních prostředí, z nichž studentka vytvořila videa a objekt, vytisknutý na 3D tiskárně. Skeny a audio nahrávky studentka sbírala v lesích ve všech možných koutech Česka. Společně tyto prvky vytvářejí digitální odraz kousku reálného lesa. Instalace Sáry Hohlové „A Forest“ náleží k současné intenzivní snaze o hledání hranic mezi realitou a jejím digitálním odrazem. K silnému imaginačnímu proudu, který dokáže používat digitální prostor jako rovnocenné a přirozené prostředí. Jednotícím prvkem všech dalších vybraných prací studentů napříč ročníky bylo propojení přírodních zákonitostí s technologiemi.

Konečně třetím ateliérem, který byl součástí letošního Designbloku, byl ateliér Environmentální design pro architekturu. Unikátní projekt nazvaný Planeta Kampus se umístil mezi třemi nejlepšími školními expozicemi. "Na Planetě Kampus hledáme nové přístupy tvorby v symbióze s dalšími organismy. Planeta má dva póly. Prvním je fiktivní příběh odehrávající se v kampusu ZČU, ve kterém se příroda zbláznila, bují a pne se za jeho hranice. Druhým je environmentální tvoření, ve kterém spolupracujeme s plísní a dalšími mikroorganismy na návrhu prostorových objektů. Na Planetě Kampus zkoušíme komunikovat s ekosystémem novým jazykem," uvádějí ve svém kolektivním projektu studenti magisterského navazujícího studia.

V rámci Designbloku byl také vyhlášen osmý ročník mezinárodní soutěže Diploma Selection. Mezi třicítkou prezentovaných finalistů, která vzešla z rekordního počtu 171 přihlášek ze 47 škol a 13 zemí, byla i diplomová práce absolventa ateliéru Keramický design Tomáše Černého.

Mezi tři takzvané nejlepší instalace designéra byla nominována také prezentace projektu Hidden Factory, za kterým mimo jiné stojí vedoucí ateliéru Keramický design Gabriel Vach. "Skrytá továrna" představila na Designbloku novou sérii nočních světýlek, která vznikla ve spolupráci s několika absolventy ateliéru Keramický design.

Foto: Pavlína Lindová

Galerie


"Na různých místech uvnitř Gabriel Loci jsme sejmuli vzorky materiálu."

"Veškeré vzorky jsme označili štítkem s číslem. vzorek jsme nanesli na identické místo na agarovou plochu s 3D modelem Gabriel Loci."

Planeta Kampus - kolektiv autorů (Vojtěch Liebl, Denisa Půbalová, Jonáš Jagerčík, Tomáš Potůček, Michaela Tomášková, Jakub Nosek)

Ateliér Design nábytku a interiéru

Ateliér Interaktivní design (instalace Sáry Hohlové)

Hidden Factory - noční světýlka

Diploma selection - instalace Tomáše Černého (vlevo)

Tomáš Černý

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

10. 10. 2022