Studenti FZS navštívili Plastinárium v Gubenu

Další vzdělávání Studium Studující

Exkurze, která se doslova dostane pod kůži. Studenti Fakulty zdravotnických studií měli jedinečnou možnost nahlédnout do světa anatomie trochu jinak a prohloubit tak své znalosti.

Studenti FZS napříč obory i ročníky navštívili ve čtvrtek 6. října unikátní prostory německého Plastinária v Gubenu. V jeho prostorách se seznámili s konzervační metodou takzvané plastinace. Revoluční metodu v lékařském vzdělávání vyvinul Dr. Gunther von Hagens v roce 1977 na Anatomickém institutu Univerzity v Heidelbergu, patentována byla v letech 1977-82. Plastinované modely jsou upravené časti reálných lidských těl či tkání.

Exkurze s výkladem v anglickém jazyce poskytla studentům možnost vidět reálné celotělové preparáty i četné individuální preparáty (například zdravé plíce oproti plicím kuřáka, zdravý kolenní kloub a kolenní kloub s artrózou, onemocnění kardiovaskulárního systému, prenatální patologie apod.). V plastinační dílně byli svědky preparace jednotlivých tělních struktur, při níž dochází k odstranění kůže, pojivové a tukové tkáně. 

Několik preparátů z certifikovaných těl dárců bylo pořízeno z ERDF II projektu Západočeské univerzity v Plzni (reg. č.  CZ.02.2.67/0.0/0.0/18_057/0013247) pro výukové účely i na ZČU, především pro zajištění významně vyšší úrovně výuky anatomie na Fakultě zdravotnických studií. Výjimečné modely tvoří celek lidského těla a slouží studentům pro dokonalejší pochopení anatomických funkcí a procesů.

 „Exkurze byla fascinujícím zážitkem s propojením teoretického vědění a reálného představení, což je pro naše studující velmi důležité. Těší mě, že můžeme u nás na fakultě vytvářet nadstandardní podmínky a využívat plastinované modely k výuce anatomie,“ uvedla proděkanka Fakulty zdravotnických studií ZČU Alena Lochmannová, která studenty na exkurzi doprovázela.

 

Akci podpořil ESF II projekt Západočeské univerzity v Plzni, reg. č. CZ.02.2.69/0.0/0.0/18_056/0013239.


Galerie


Fakulta zdravotnických studií

Lucie Benešová

13. 10. 2022