Studenti reprezentovali Západočeskou univerzitu na mezinárodním turnaji ve futsalu v Arrasu

International Sport Studující

Smíšený tým sportovců z několika fakult ZČU se na konci září zúčastnil přátelského mezinárodního sportovního utkání, které zorganizovala Université d’Artois v Arrasu ve Francii ke 30. výročí jejího založení.

Université dArtois se sídlem v Arrasu v severní Francii je partnerskou univerzitou Západočeské univerzity v Plzni již od roku 2008.  Podobně jako Západočeská univerzita má univerzita v Arrasu více než 11 000 studentů a nabízí studium jak v humanitních, tak v technicky zaměřených oborech studia.

Již téměř 15 let Université dArtois aktivně spolupracuje především s katedrou románských jazyků Fakulty filozofické, s níž má uzavřené smlouvy k programu dvojí diplom pro bakalářské studium oboru Cizí jazyky pro komerční praxi a pro navazující magisterské studium oboru Učitelství francouzštiny pro střední školy.  Spolupráce probíhá řadu let také s katedrou historických věd téže filozofické. Letos v červnu projednal rektor Université dArtois Pasquale Mammone během návštěvy na Západočeské univerzitě možnosti navázání spolupráce i s Fakultou elektrotechnickou a s výzkumným centrem RICE. 

Smíšený sportovní tým tří studentek a čtyř studentů Západočeské univerzity v doprovodu Lucie Divišové z katedry románských jazyků  byl pozván do Arrasu na mezinárodní sportovní turnaj, který Université dArtois uspořádala 29. září v rámci oslav 30. výročí založení. Záštitu nad celou akcí převzal Christian Neuville, prorektor Université dArtois pro oblast sportu.

Sportovního turnaje ve futsalu se zúčastnily smíšené týmy studentů z osmi univerzit z Francie, Belgie, Itálie, Rumunska a České republiky. 

Mezinárodní sportovní turnaj byl zahájen 29. 9. dopoledne přátelskými zápasy v basketbalu a ve volejbalu, které přispěly k vzájemnému seznámení studentů ze všech osmi univerzit. Odpoledne následoval hlavní turnaj ve futsalu. Přestože naši studenti nezvítězili, výsledek je potěšil, neboť ve futsalu porazili italský tým. 

Věříme, že se díky účasti studentů na tomto přátelském mezinárodním sportovním turnaji podařilo prohloubit spolupráci obou institucí.

Galerie


Celouniverzitní

Romana Suchá, Lucie Divišová

14. 10. 2022