Na Erasmu v Regensburgu

International Studující Univerzita

O svoje dojmy a zážitky z Erasmus pobytu se podělil student Fakulty aplikovaných věd Lukáš Varga, který na univerzitě v Regensburgu strávil celý akademický rok.

Proč jsi vyjel?
Mým hlavním důvodem, proč jsem se jednoho dne z čista jasna rozhodl vyjet na zahraniční pobyt, byla v první řadě touha zkusit něco nového. Od starších kamarádů jsem na Erasmus slyšel jen samou chválu. Častým slovním spojením bylo “jedinečná zkušenost”. A tak už bylo pouze potřeba vybrat místo, kam bych se vydal. Po dlouhém zvažování jsem se rozhodl vyrazit do nedalekého bavorského města jménem Regensburg.

A proč zrovna Řezno? Při rozhodování jsem bral v potaz tehdejší covidovou situaci, takže jsem nechtěl odcestovat příliš daleko od domova. Zároveň jsem se chtěl zdokonalit v němčině, kterou jsem měl již na střední škole. Nakonec mě z nabídky zahraničních škol nejvíce oslovila právě univerzita OTH v Regensburgu, jež se pro mě stala jasnou volbou.


Co finance?
Co se týče financí, neměl jsem žádné problémy. Díky grantu Evropské unie i podpoře poskytované univerzitou jsem při svém pobytu vyžil tak akorát, takže jsem nemusel doplácet výdaje z vlastního. Grant se pohyboval nad hranicí 500€ měsíčně. Výdaje za ubytování činily přibližně polovinu a jídlo skoro čtvrtinu měsíčního rozpočtu. Zbytek jsem mohl využít na cestování a zábavu.


Jaké jsou celkové dojmy?
Ačkoliv jsem Erasmus absolvoval v době pandemie, mám na něj krásné vzpomínky. Dobu zimního lockdownu naprosto vynahradil letní semestr, který jsem si naplno užil díky spoustě výletů s novými přáteli. Studoval jsem předměty pouze v anglickém jazyce, ale zároveň jsem se obohatil německými jazykovými kurzy či konverzací s rodilými mluvčími.

 

Máš nějaké poselství pro svoje spolužáky?
Jestli bych měl něco vzkázat svým spolužákům, tak určitě to, ať se nebojí a vyjedou do zahraničí, jestliže mají tu možnost. Trocha papírování za to rozhodně stojí. Je rovněž skvělé, jak vám konverzace s lidmi ze všech koutů světa otevře nové obzory a vyvrátí mnoho stereotypů. Taktéž si myslím, že při delším pobytu v zahraničí se člověk naučí určité soběstačnosti.

Galerie


Fakulta aplikovaných věd

Martina Batková

26. 10. 2022