Představujeme Tandem

Vybíráme nejzajímavější články z aktuálního vydání univerzitního časopisu Info.zcu. Celé číslo si můžete přečíst v tištěné podobě i elektronicky, odkaz najdete na konci článku.

Známou pravdu, že ve dvou se to lépe táhne, potvrzuje na Západočeské univerzitě v Plzni už 25 let Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Tandem. 

Tandem působí od roku 1997 na obou stranách česko-německé hranice, v Plzni a v Regensburgu. O tom, že vznikne, rozhodli o rok dříve český ministr školství a německá spolkové ministryně pro rodinu, seniory, ženy a mládež SRN při prvním Česko-německém setkání mládeže v Poličce. Že bude česká kancelář sídlit v Plzni a patřit pod rektorát Západočeské univerzity, vyplynulo z následujících jednání.

Tandem podporuje setkávání mladých lidí i dětí a jeho aktuální téma pro roky 2020–2023 zní „Mládež utváří budoucnost. Demokracie, participace, diverzita“. Jak se dá setkávání mladých lidí a rozvoj jejich vztahů podporovat? Tandem k tomu má řadu osvědčených nástrojů. Pořádá semináře dalšího vzdělávání pro školy i mimoškolní organizace pracující s mládeží, odborná a diskuzní fóra pro širokou veřejnost, konference pro mládež, česko-německá setkání mládeže. Vytváří síť odborníků a zájemců o dané téma, zprostředkovává know-how a lektory, nabízí metodickou podporu česko-německých setkání zaměřených na téma Demokracie, participace, diverzita a v rámci programu Rozjeď to s Tandemem! akce také finančně podporuje.

Aktuálně tvoří tým Tandemu 16 nadšených kolegyň a kolegů, kteří sídlí v centru Plzně na adrese Riegrova 17 – v bočním traktu budovy Fakulty právnické. Výročí založení si připomínají každých pět let a díky tomu, kolik aktivit centrum má, je vždy za čím se ohlédnout. Přesvědčte se sami.

V posledních pěti letech Tandem například jako první česká vzdělávací instituce získal německý certifikát hodnocení kvality LQW, který potvrdil kvalitu jeho služeb a z Tandemu udělal příklad pro ostatní. 

Nejen studenty Západočeské univerzity v Plzni zaujal vzdělávací projekt Přepni (se) na historii, zaměřený na česko-německou historii a mediální vzdělávání. Jedinečný je širokým záběrem aktivit pro základní, střední i vysoké školy na obou stranách hranice, Tandem ho představil v roce 2020 a v nabídce ho stále má.

Před dvěma lety také oslavil výročí 20 let nejdéle fungujícího programu, díky kterému mají žáci středních škol, učilišť a studenti vyšších odborných škol ve věku od 16 let možnost absolvovat stáž v sousední zemi.  

Během nejtužšího koronavirového lockdownu, který nepřál sdružování lidí, se v Tandemu zrodil nápad na hravou aplikaci Zažij Plzeň!, což je dvojjazyčná stopovačka, která umožní interaktivní prohlídku Plzně každému zájemci. Pro skupiny lze využít procházku s průvodcem.  Používá k tomu metodu česko-německé jazykové animace, která se v Tandemu velmi osvědčila.

V neposlední řadě se Tandem zapojil také do krize vyvolané válkou na Ukrajině, když využil kontakty s řadou tlumočníků i vyškolených jazykových animátorů, kteří se pohybují v cizojazyčném a pedagogickém prostředí a v posledních týdnech se setkali s prvními žáky z Ukrajiny, a sestavil přehled tipů a odkazů pro výuku češtiny jako podporu vyučujícím, do jejichž třídy ukrajinské děti přicházejí.

V letošním roce Západočeská univerzita za podporu a práci Tandemu získala nejvyšší bavorské ocenění v oblasti práce s mládeží Partner der Jugend neboli Partner mládeže. Byl to vlastně předčasný dárek k výročí Tandemu, který teď už hledí zase do budoucnosti. V roce 2027 určitě bude opět co slavit. 

Vše o Tandemu najdete na jeho webu tandem-org.cz.


Líbí se vám tento článek? Přečtěte si celé číslo časopisu Info.zcu.

Video


Centrum výměny mládeže

Pavel KORELUS

02. 11. 2022