Fakulta zdravotnických studií poradí s prevencí cévní mozkové příhody

Studující Veřejnost Zaměstnanci

Cévní mozková příhoda představuje zásadní celosvětový medicínský problém a je druhou nejčastější příčinou úmrtí. Odborní asistenti a asistentky Fakulty zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni poskytnou v rámci akce Prevence cévní mozkové příhody poradenství v této oblasti.

Katedra ošetřovatelství a porodní asistence Fakulty zdravotnických studií spustí v únoru 2023 projekt Prevence cévních mozkových příhod, který se bude věnovat podpoře zdravotní gramotnosti v oblasti prevence vzniku tohoto závažného onemocnění.

Odborní asistenti a odborné asistentky budou poskytovat odborné poradenství pro zaměstnané (a jejich blízké), studující i pro širokou veřejnost. Budou předávat relevantní informace o cévní mozkové příhodě, o rizikových faktorech, první pomoci v případě podezření, o možnosti primární i sekundární prevence a další.

Cévní mozková příhoda (CMP) představuje zásadní celosvětový medicínský i ekonomický problém. Je druhou nejčastější příčinou úmrtí, celosvětově postihne více než 17 miliónů lidí ročně a hrozí každému šestému z nás, a to bez ohledu na náš věk. Ročně postihne více než 80 000 lidí mladších 20 let.
CMP je definována jako akutní onemocnění mozku způsobené poruchou cévního zásobení. Ve zhruba 90 procentech případů jde o ischemickou CMP při uzávěru mozkové tepny, méně často o krvácení z mozkových cév. Jedná se o devastující onemocnění s vysokou mortalitou a následnou morbiditou. CMP představuje v České republice aktuální zdravotní problém, jehož zvládnutí předpokládá zvyšování informovanosti o příčinách a rizikových faktorech laické populace a zahájení včasné intervence.

Poradenství bude realizováno v prostorách budovy Fakulty zdravotnických studií ZČU (Husova 11) a dále online (viz pozvánku). V termínech 22. 2., 22. 3., 19. 4., 24. 5., 7. 6. a 13. 9. 2023 je vždy od 14:00 do 15:30 možná také osobní konzultace či kladení dotazů online prostřednictvím Google Meet. V případě osobní návštěvy nabízí fakulta nejen individuální poradenství, ale i měření krevního tlaku a dalších parametrů, které mohou mít vliv na případný vznik mozkové příhody.


Akce je realizována v rámci projektu Rezerva rektora 2023 Podpora zdravotní gramotnosti v oblasti prevence cévních mozkových příhod v univerzitním prostředí.

Galerie


Fakulta zdravotnických studií

Lucie Benešová

06. 01. 2023