Ohlédnutí za ArtCampem 2016

Ateliéry Sutnarky v létě už po dvanácté ožily uměleckými kurzy.

Tři letní týdny v Plzni, jedenáct hostujících umělců z ČR a ze zahraničí, 33 uměleckých kurzů, 383 účastníků, ateliéry fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, plenér i kreativní zóna DEPO2015, tvůrčí mezinárodní atmosféra, bohatý doprovodný program. Tak to byl letošní dvanáctý ročník mezinárodní letní školy umění ArtCamp na Sutnarce.

ArtCamp každoročně láká stovky místních i zahraničních účastníků, pro které výtvarné kurzy představují nejen příjemné zpestření léta, ale i možnost naučit se různým výtvarným technikám a rozvinout svůj talent pod vedením zkušených umělců. Součástí každoroční nabídky jsou i kurzy orientované na přípravu ke studiu na vysokých uměleckých školách.

Hostující umělci letos přijeli z USA, Japonska, Kanady, Polska, Slovenska a České republiky, někteří z nich byli hosty letní školy ArtCamp už poněkolikáté. V rámci pokračující spolupráce s japonskými partnery ArtCamp přivítal i skupinu účastníků z Japonska, další mladí umělci pak přijeli například ze Španělska, Číny, Maďarska, Poska i Ukrajiny a dalších zemí.

Mezi novinky letošního roku patřily například dva kurzy zaměřené na architekturu. V prvním z nich účastníci poznali pod vedením japonského architekta Kazuhira Yajimy principy japonské architektury a filozofii tradičních čajoven, v druhém pak slovenský umělec Karol Weisslechner nabídl jiný pohled na budovu jako na šperk. Pod pokličku alternativního umění nahlédli účastníci kurzu nových médií mladé české umělkyně Anežky Hoškové a z USA dorazil renomovaný grafický designér Roger Remington, který s účastníky svého kurzu vytvořil sérii infografik – plakátů zaměřených na život a tvorbu Ladislava Sutnara.

Podruhé se na ArtCamp vrátil kanadský umělec a tvůrce storyboardů Kurt van der Basch, aby svým účastníkům předal zkušenosti z rozkreslování filmových scénářů a zároveň představil svoji vlastní tvorbu výstavou Nespatřený komiks v Galerii Ladislava Sutnara. Kurzem malby letos účastníky poprvé provedl pražský výtvarník a cestovatel Jiří Šorm. Velký zájem opět vzbudil kurz arteterapie pod vedením polského umělce Wieslawa Karolaka z Akademie výtvarných umění v Lodži, stejně jako přípravné kurzy k talentovým přijímacím zkouškám, díky kterým se mohli nejen uchazeči o studium zdokonalit ve figurální kresbě, ilustraci, fashion designu, designu obuvi a dalších oborech. Závěr letní školy ozvláštnilo i vystoupení účastníků kurzu Principy současného tance, kteří pod vedením tanečnice Kateřiny Bednářové nastudovali choreografii na téma Proměna.

Nechyběl samozřejmě ani bohatý doprovodný program, který účastníkům i široké veřejnosti nabídl další prostor k setkávání a prožití atmosféry letní školy. Proběhly například čtyři doprovodné výstavy, prezentace hostů ArtCampu ve formátu PechaKucha, večery se studentskými filmy a animacemi, prohlídky unikátních Loosových interiérů, Skečbetl aneb přátelské utkání Kurta van der Basche (Kanada) a Václava Šlajcha (ČR) ve storyboardingu a mnoho dalšího.

Fotografie a videa z letní školy najdete na facebooku, další informace pak na blogu ArtCampu a na stránkách ArtCampu.


Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka Kodýtková

28. 08. 2016