Markéta Pekarová Adamová navštívila ZČU. Řeč byla o inovacích a čipových technologiích

Spolupráce Tisková zpráva Věda

"Pokud by v Česku mělo za podpory Tchaj-wanu vzniknout vývojové centrum čipů, rádi bychom se tohoto projektu účastnili a podíleli se na výzkumu a vývoji čipových technologií," řekl rektor ZČU Miroslav Lávička.

Při své návštěvě Plzně ve čtvrtek 16. března se předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová setkala také s rektorem Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) Miroslavem Lávičkou a zástupci výzkumných center. Tématem rozhovoru byly inovace a také spolupráce s Tchaj-wanem. Rektor vyjádřil zájem ZČU podílet se na výzkumu a vývoji čipových technologií v rámci vývojového centra čipů, které by mohlo v ČR vzniknout.

„Tchaj-wan patří ke špičce v oblasti čipových technologií a pokročilé elektroniky. Právě těmto tématům se na vynikající úrovni věnují i výzkumná centra Západočeské univerzity. Plánované aktivity České republiky spojené s Tchaj-wanem i Koreou jsou pro nás proto velmi zajímavé,“ uvedl rektor ZČU Miroslav Lávička. „Naší doménou v této oblasti jsou především výkonové polovodičové čipy, hybridní obvody a zákaznické obvody a čipy,“ upřesnil.

„Spolupráce s Tchaj-wanem v oblasti vědy, výzkumu a inovací může posunout Českou republiku významně dopředu. Tchaj-wan je jedním z největších výrobců čipů na světě. Právě toto průmyslové odvětví je klíčové pro náš průmysl a je v bytostném zájmu České republiky na tom s našimi tchajwanskými partnery spolupracovat. Proto jsem se rozhodla Tchaj-wan navštívit s delegací českých podnikatelů, abychom vzájemný obchod prohloubili,“ říká předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

 „Pokud by v Česku mělo za podpory Tchaj-wanu vzniknout vývojové centrum čipů, rádi bychom se tohoto projektu účastnili a podíleli se na výzkumu a vývoji čipových technologií,“ sdělil rektor za přítomnosti zástupců všech čtyř výzkumných center ZČU předsedkyni sněmovny Markétě Pekarové Adamové a poslancům Miloši Novému, Markovi Ženíškovi a Matěji Ondřeji Havlovi, kteří se návštěvy také zúčastnili.

„Vzhledem k tomu, že přípravy na misi směřující na Tchaj-wan probíhaly v době výměny vedení ZČU, nebudeme sice její součástí, nicméně témata, která se při ní budou řešit, nás velmi zajímají, a i proto o nich nezávisle jednáme také s tchajwanskými univerzitami,“ řekl rektor Miroslav Lávička, který se už koncem února setkal s rektorem univerzity v Tchaj-peji a začal s ním domlouvat návštěvu zástupců ZČU.

Podle rektora vidí ZČU svoji roli také v aktivitách navázaných na Koreu a souvisejících s jadernou energetikou. „Vzděláváme špičkové odborníky, kteří zajišťují spolehlivost a bezpečnost provozu jaderných elektráren. Jaderná energetika patří k našim tradičním oborům, i v této oblasti tedy vidíme velký potenciál pro spolupráci,“ konstatoval.

„Jako univerzita zásadním způsobem přispíváme k rozvoji Plzeňského kraje jako regionu výzkumu, inovací a nejpokročilejších technologií. Tuto svoji roli chceme nadále posilovat, a to i v sousedním Karlovarském kraji, kde můžeme přispět ke zvýšení vzdělanosti a podpořit tak transformaci regionu. Sousedství našich krajů s Bavorskem a Saskem je pro to vynikajícím předpokladem,“ připomněl rektor ZČU.

Po setkání s rektorem navštívila předsedkyně Markéta Pekarová Adamová společně s poslanci výzkumné centrum NTIS Fakulty aplikovaných věd, kde se seznámila s vývojem tzv. chytrých oken, která v závislosti na venkovní teplotě dokáží řídit průchod tepla do budovy. Díky termochromickém efektu, který zajišťuje velmi tenká vrstva jednoho typu oxidu vanadičitého se specifickou strukturou, se okna při určité teplotě obrazně řečeno uzavřou pro tepelné spektrum slunečního záření a v budově se udržuje tepelný komfort. Projekt, který v budoucnu výrazně sníží náklady na klimatizaci, představil prof. Jaroslav Vlček. Právě jeho tým se tomuto celospolečensky důležitému tématu, založenému na šetření energie pomocí pokročilých úprav povrchu okenních tabulí, věnuje. 

Galerie


Celouniverzitní

Šárka Stará

16. 03. 2023