ZČU fandí! Akademici se v semifinále bijí s Black Dogs, kapitán Dominik Beer odehrál už 101 zápasů

Sport Studující Úspěchy

Stav semifinálové série Univerzitní ligy ledního hokeje je vyrovnaný, 23. března pokračuje v plzeňské LOGSPEED Aréně. Kupte si zvýhodněné vstupenky a buďte při tom. Budeme vás potřebovat, vyzývá student Fakulty ekonomické, který tým ZČU Akademici Plzeň vede a minulý týden slavil hráčské jubileum.

Ve středu 15. března vkročili ZČU Akademici Plzeň do semifinále Univerzitní ligy ledního hokeje tou správnou nohou, když porazili českobudějovické Black Dogs Budweis v prvním vzájemném utkání 4:3 na nájezdy. Zápas kromě řady pěkných akcí na ledě přinesl také jedno překvapení pro diváky a především pro kapitána Akademiků Dominika Beera, studenta Fakulty ekonomické ZČU.

Byl to totiž jeho jubilejní zápas č. 100, což nezůstalo bez povšimnutí. Více zápasů v týmu Akademiků, tvořeném studenty Západočeské univerzity v Plzni a Lékařské fakulty v Plzni Univerzity Karlovy, ještě nikdo neodehrál. „Moje první mistrovské utkání bylo v roce 2017 v tehdejší Evropské univerzitní hokejové lize na půdě soupeře. Myslím si, že jsme zrovna jeli na výjezd na Slovensko do Bratislavy. Zápas byl určitě z mé strany nervózní, protože jsem hrál za nový klub, byl jsem v novém kolektivu a chtěl jsem se předvést. Ale musím říct, že mi to kluci hodně ulehčili, protože každý rok jsme v Akademicích skvělá parta a s prvním střídáním ze mě nervozita odpadla. Pokud si dobře pamatuji, prohráli jsme 4:3,“ vzpomíná Dominik na zápas č. 1.

A co pro něj znamená stovka? „Opravdu hodně, to si nedokážete ani představit. Nejsem hráč, který by bodoval každý zápas, takže každý takový milník mě velice těší. Moc zápasů jsem nevynechal, vyhýbala se mi zranění a pravidelně dostávám prostor od trenéra, čehož si moc vážím. Škoda jedné covidové sezóny, zápasů mohlo být daleko víc,“ říká.

Začátku první třetiny jubilejního utkání předcházela malá slavnost. Hlediště skandovalo kapitánovo jméno, na kostce nad ledovou plochou se promítlo speciální video, v němž například Dominikovi jeho otec pogratuloval básní a Pavel Horváth přiznal, že spoustu jeho zápasů sice neviděl, ale i tak je přesvědčený, že se kapitánské „C“ nachází na tom správném dresu.

Dominik Beer si pak od zakladatele Akademiků Viléma Fraňka převzal dres s číslem 100 na zádech a šek na stovku piv od pivovaru Proud, jež přišla vhod při pozápasové oslavě: „Z videa jsem si moc nepamatoval, protože jsem v tu chvíli byl lehce nervózní, že jsem středem pozornosti. Druhý den jsem si ho pustil znovu a opravdu se povedlo. Strašně moc mě potěšilo, že se ve videu objevili moji nejbližší, například můj taťka, ale také Pavel Horváth nebo Martin ‚Mikýř‘ Mikyska. Největší poděkování patří mému nejlepšímu kamarádovi a spoluhráči Jonášovi Štekrovi a Vildovi Fraňkovi, kteří měli na oslavě největší podíl.“

Dominik Beer je jedním z těch, kteří dokazují, že studium a sport lze zvládat najednou. „Výhodou je, že máme tréninky brzy ráno, ještě před výukou. To znamená, že si všichni odtrénujeme a poté stíháme veškeré přednášky a semináře. Dá se na to zvyknout. Dobré také je, že absolvujete trénink, školu a máte zbytek dne buď volno nebo čas jiné aktivity, brigády a podobně. A pokud se kryje škola s hokejem, tak mi Fakulta ekonomická vždy vyjde vstříc a od spolužáků mám možnost si látku doplnit,“ popisuje.

Dominikův zápas č. 101 vyslal ZČU Akademiky Plzeň v pondělí 20. března do Českých Budějovic, kde je ovšem Black Dogs zaskočili a poslali domů po porážce 1:4. Akademici jim to teď chtějí vrátit při třetím zápase, který v plzeňské LOGSPEED CZ Aréně vypukne ve čtvrtek 23. března v 18 hodin. Vstupenky zakoupíte online, po zadání kódu ZCUPLZEN dokonce se slevou.

„Chtěl bych pozvat všechny studenty a zaměstnance ZČU i LFP, aby nás přišli ve čtvrtek 23. 3. podpořit. Série hraná na tři vítězná utkání je momentálně vyrovnaná - 1:1 na zápasy. Přijďte udělat na zimák bouřlivou atmosféru. Budeme vás potřebovat!“ vyzývá Dominik Beer.

Galerie


Celouniverzitní

Pavel KORELUS

21. 03. 2023