Fakultu zdravotnických studií navštívily zástupkyně Francouzského institutu v Praze

Hosté International Spolupráce

FZS hostila atašé zaštiťující vědeckou a univerzitní sekci na Francouzském institutu v Praze.

Ve středu 19. dubna hostila Fakulta zdravotnických studií atašé zaštiťující vědeckou a univerzitní sekci na Francouzském institutu v Praze Véronique Debord-Lazaro a Chloë Rébéna.

Cílem setkání byla především diskuze o možnostech potenciálního partnerství a spolupráce v oblasti studentské mobility mezi Plzní a Francií a mobility akademických pracovníků, dále možnosti pro spolupráci v oblasti vědy a výzkumu nelékařských oborů.

Kolegyně z Francouzského institutu rovněž velice zajímala spolupráce FZS s francouzským partnerem, infekční klinikou CHU de Rouen, jež se orientuje na léčbu a výzkum tropických nemocí. Spolupráce spočívá ve výměnách studujících studijních oborů Všeobecné ošetřovatelství a Ergoterapie. V roce 2022 jsme přivítali tři francouzské studentky, které se rozhodly pro praktickou stáž na naší fakultě a byly umístěné na pracovištích FN Plzeň, zároveň tři české studentky odjely na praktickou stáž na infekční kliniku v Rouen. V současné době na tamní kliniku vyjela další česká studentka oboru Všeobecné lékařství a získává zahraniční odborné znalosti.

FZS si váží spolupráce s klinikou CHU de Rouen a zároveň je velice otevřena případné nové česko-francouzské spolupráci v oblastech mobility, vědy a výzkumu.

Zástupkyně Francouzského institutu přivítala proděkanka pro vnitřní a vnější vztahy Alena Lochmannová. „V posledních třech letech naše fakulta zintenzivnila nejen výměny studujících a akademických pracovníků a pracovnic, ale také mezinárodní výzkumné aktivity. Vítám a zároveň mě těší zájem a podpora Francouzského institutu v Praze, který nám může pomoci nalézt další partnery pro praktické stáže napříč rehabilitačními centry, nemocnicemi, ale i univerzitami ve Francii, která je pro naše studující jednou z preferovaných oblastí, a to především v oblastech studia všeobecného ošetřovatelství, fyzioterapie a ergoterapie. Kontakt se zahraničím a zahraniční zkušenost vnímám jako důležitý podklad pro následné poskytování relevantní, kvalifikované, kulturně senzitivní péče,“ uvádí proděkanka.

Fakulta zdravotnických studií

Lucie Brůžková

21. 04. 2023