Kladrubský klášter představí výstavu Santini Immortalis

01  -  31 Květen

1. května, 10:00 - 31. května, 16:00

klášter Kladruby u Stříbra

Veřejnost Výstava

Za pracemi studentek a studentů ateliéru Grafický design a digitální média se v květnu můžete vypravit do kláštera v Kladrubech. Výstavu, inspirující se tvorbou geniálního architekta Jana Blažeje Santiniho Aichela, najdou návštěvníci v sálech Latinské školy.

Studenti a studentky prozkoumali půdorysy Santiniho staveb, ve kterých nacházejí mistrovské uchopení geometrického zpracování. Linie, symboly, matematika, mystika, kompozice a sítě skládající se z kružnic ovlivnily každého studenta. Samostatné stavby a architektova neskutečná práce se světlem a stínem se promítá do nového a originálního typografického zpracování například počátečních písmen Santiniho jména.

Některé práce studujících bakalářského studia reagují bezprostředně na tvorbu architekta, jiné pracují s principem modularity a ukazují variabilitu struktury vytvořené z jednoho prvku. Práce s použitím iniciál „J B S A“ experimentálně vybízí k prožitku tajemství, které stejně nebude nikdy zcela odhaleno. Téma krásy a vznešenosti si formálně rozumí se současným výtvarným jazykem grafického designu a jeho využitím v digitálních aplikacích. Studující magisterského stupně řešili zadání primárně jako informační design, který pracuje s konceptem rozsáhlejší obsahové a textové složky. Obsah si volili podle osobní preference (symbolika, duchovní principy, proporční systémy, autorství staveb) a zároveň tak, aby se okruhy témat vzájemně doplňovaly.

Ateliér Grafický design a digitální media rozvíjí kreativitu, vnímá obor jako službu veřejnosti, dává prostor pro osobitá a experimentální vyjádření. Učí chápat zadání jako vrůstání do kořenů kultury obecně, poznání principů oboru grafického designu. Směřování k budoucnosti pomocí technologických možností současnosti klade řadu výzev a podnětů, jak na individuální úrovni přistoupit k řešení tématu. Je zde zřejmá úcta ke kráse písma, typografické řešení je klíčovou disciplínou pro komunikaci a předání sdělení. Výtvarná složka osloví emoce, pohyb a zvuk motion grafiky je současným výrazem, který celý optický účin násobí a uchová v paměti.

Výstavu je možné navštívit v čase 10.00 - 16.00 hodin do 14. 5. vždy kromě úterý, od 15. 5. poté od úterý do neděle. 

Výstavní projekt Santini Immortalis byl v únoru zahájen v sedlecké katedrále u Kutné Hory, která byla první velkou Santiniho zakázkou. 

Galerie


Vystavující: Jan Berka, Markéta Doležalová, Kristýna Dufková, Lenka Horká, Kristýna Mičanová, Filip Červenka, Lucie Daňková, Anna Dudáková, Julie Chobotová, Karolína Kellovská, Svitlana Korniienko, Ondřej Mazanec, Matěj Rejšek, Máša Romanova; vedoucí ateliéru: doc. akad. mal. Ditta Jiřičková

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

01. 05. 2023, 10:00


23  -  05 Duben - Květen

(A)VOID CAFÉ, Náplavka u Jiráskova mostu, Praha


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

23. 04. 2024

15 Květen

Korandův sbor, Anglické nábřeží 13


Fakulta pedagogická

15. 05. 2024, 18:00

08  -  19 Červenec

kampus ZČU, Univerzitní ul.


Ústav jazykové přípravy

08. 07. 2024

25 Duben

Univerzitní 26, EP 130


Fakulta strojní

25. 04. 2024, 12:00