Výzkumné centrum RICE představí novou generaci pohonné jednotky

Ve dnech 20. – 23. září 2016 představí pracovníci výzkumného centra RICE společně s firmou Wikov MGI a.s. zcela novou generaci trakční pohonné jednotky na největším mezinárodním veletrhu dopravní techniky Innotrans, který se koná pravidelně v německém Berlíně.

Pohonná jednotka je určena pro trakční aplikace, zejména pro pohon tramvají a příměstských jednotek. Na trhu si najde své místo zásluhou nového kompaktního řešení, které dovolilo významně snížit hmotnost a rozměry, a tím i zástavbový prostor celého pohonu. Srdcem pohonné jednotky je vysokootáčkový elektromotor, který díky optimalizovanému designu stroje a celé skříně pohonu zajistí potřebný výkon pouze s pasivním chlazením, což znamená, že nejsou použity žádné ventilátory ani kapalinové chlazení. Dosažená velmi vysoká hustota výkonu pohonu a kompaktnost řešení zástavby umožňují stavbu moderních plně nízkopodlažních vozidel. Technologie nové pohonné jednotky je chráněna mezinárodní patentovou přihláškou.

Na podzim tohoto roku proběhnou rozsáhlé zátěžové testy prototypu pohonné jednotky v prostorách světově unikátní halové laboratoře dopravní techniky výzkumného centra RICE a následně se začne tato jednotka připravovat pro komerční nasazení.

Fakulta elektrotechnická

Kamila Kolářová

16. 09. 2016