Den s fyzikou se konal už potřinácté

Studium Univerzita Veřejnost

Zpopularizovat fyziku a přilákat mladé lidi k jejímu studiu? Pomocí dopoledne pokusů se to daří.

Střední odborné učiliště elektrotechnické, Plzeň hostilo 25. května už 13. ročník Dne s fyzikou. Akce, kterou se podařilo obnovit po vynucené pandemické přestávce, nabídla žákům a žačkám základních a středních škol dopoledne plné fyzikálních experimentů, astronomického pozorování a přednášek. Fakulta pedagogická Západočeské univerzity ji pořádala s tradičním cílem zpopularizovat fyziku a přilákat mladé lidi k jejímu studiu. Na programu se podílely také Česká astronomická společnost, Krajská komise Fyzikální olympiády Plzeňského kraje a Jednota českých matematiků a fyziků, pobočka Plzeň.

Koho Den s fyzikou přilákal, ten mohl vidět například Teslův transformátor nebo se při pokusech s vývěvou dozvědět, jak napěnit pivo, mohl poznat princip funkce elektrické kytary nebo si vyzkoušet optické pokusy s lasery, vyrábět mlhu, vyzkoušet pevnost PET lahve, ničit gumové medvídky kladívkem… A při tom všem se dozvědět nějakou fyzikální zajímavost.

„Realizaci experimentů měli na starosti učitelé a studenti oddělení fyziky, katedry matematiky, fyziky a technické výchovy, pozorování slunce pak Hvězdárna v Rokycanech a Plzni, p. o., Pobočka Plzeň, a přednášku na téma Co je nového ve fyzice přednesl děkan přírodovědné fakulty Univerzity Hradec Králové Jan Kříž, Ph.D. Hlavním bodem akce bylo ocenění vítězů krajských kol fyzikální i astronomické olympiády,“ popsala Zdeňka Kielbusová z katedry matematiky, fyziky a technické výchovy.


     

Galerie


Fakulta pedagogická

Pavel KORELUS

26. 05. 2023