Westinghouse přivítá v srpnu studenty Fakulty strojní ZČU v americké centrále

International Studium Studující

"Budu se především snažit rozvíjet kontakty s kolegy a prohloubit své znalosti," říká student Tomáš Kadavý. "V Americe chci především získat praktické zkušenosti v oboru. Zároveň půjde o důležitý záznam do profesního životopisu," dodává Petr Vastl.

Tomáš Kadavý a Petr Vastl, studenti katedry energetických strojů Fakulty strojní ZČU, jsou mezi pěti českými studujícími, kteří se v srpnu vydají do americké centrály Westinghouse Electric Company – celosvětového lídra v oblasti jaderného průmyslu. V Cranberry Township v Pensylvánii je čeká pracovní stáž.

Program pracovních stáží pro studenty ze střední a východní Evropy odstartoval Westinghouse v loňském roce. Po úspěšném prvním ročníku se letos do projektu zapojí i dva studenti ze Západočeské univerzity v Plzni a spolu s nimi dva studenti a jedna studentka z pražského ČVUT. Spojuje je nadání, jež má program rozvinout, a tím přispět jejich cestě k budoucí kariéře v jaderné energetice. Součástí pracovní stáže budou i návštěvy technických zařízení souvisejících s jaderným průmyslem.

„Ve Spojených státech jsem studoval na univerzitě, nemám ale zkušenosti z tamního pracovního prostředí, takže se těším, že poznám i profesní sféru. Budu se především snažit rozvíjet kontakty s kolegy a prohloubit své znalosti,” říká Tomáš Kadavý.

„O perspektivě pracovní stáže jsem se dozvěděl úplnou náhodou: měl jsem zrovna volné odpoledne a kluci z univerzity, kteří studují o rok výš, mi řekli, že jdou na zajímavou přednášku a jestli nechci jít s nimi. Bylo to velmi šťastné rozhodnutí se k nim přidat. Už jen ta samotná příležitost být pozván Westinghousem, firmou s tak zvučným jménem, pro mě hodně znamená. V Americe chci především získat praktické zkušenosti v oboru. Zároveň půjde o důležitý záznam do profesního životopisu. Ve Spojených státech jsem navíc nikdy nebyl, takže se těším i na kulturní zážitky a výjimečné prázdniny,” dodává Petr Vastl.

Podle Petra Brzeziny, prezidenta dceřiné firmy Westinghouse Česká republika, jsou přínosy podobných programů dlouhodobé. „Se současnou renesancí jaderného průmyslu je tento program tím nejlepším, co může české studenty potkat. Jádro je perspektivní a to především v našem regionu, kde se rozvíjí mnoho zajímavých projektů ať už v Česku, Polsku nebo v budoucnu na Ukrajině,“ uvedl.

Fakulta strojní

Pavel KORELUS

31. 05. 2023