Absolventky a absolventi Univerzity třetího věku Západočeské univerzity převzali diplomy

Další vzdělávání Tisková zpráva Veřejnost

Více než 180 absolventek a absolventů Univerzity třetího věku Západočeské univerzity v Plzni převzalo v úterý 27. června v Měšťanské besedě z rukou rektora ZČU Miroslava Lávičky osvědčení o absolvování. Zájemci o studium mohou už nyní vybírat z více než 40 kurzů, které U3V nabízí pro příští rok.

Univerzitu třetího věku (U3V) Západočeské univerzity, která působí ve třinácti městech Plzeňského, pěti městech Karlovarského a jednom městě Jihočeského kraje, navštěvovalo v akademickém roce 2022/23 celkem 2125 posluchačů z řad seniorů a lidí ve třetím stupni invalidního důchodu. Kromě běžné výuky se účastnili také rozšiřujících online kurzů, které se týkaly astronomie, historie Československa 1. poloviny 20. století, egyptologie, světových dějin, dějin umění a dalších témat.

Diplom si v Měšťanské besedě převzali absolventky a absolventi, kteří navštěvovali kurzy v Plzni, Mariánských Lázních, Zbirohu, Tachově, Horažďovicích, Spáleném Poříčí, Sokolově, Rokycanech, Karlových Varech, Plasích a Klatovech.

„Kvalitu života ve vyšším věku ovlivňuje mimo jiné duševní a fyzická aktivita či sociální kontakty. Univerzita třetího věku napomáhá tomu, aby i starší lidé byli stále zapojeni do života společnosti, aby zůstávali aktivní a byli součástí mezigeneračního dialogu. V současném světě, který je tak výrazně ovlivněn moderními technologiemi, je to o to důležitější,“ připomněl rektor ZČU Miroslav Lávička význam U3V.

U3V, která si v akademickém roce 2022/23 připomínala své 30. výročí, letos připravila pro své posluchače také koncert a filmovou projekci v kampusu ZČU. Na období prázdnin plánuje už tradiční letní školu. Uskuteční se od 10. do 28. července, vždy od úterý do čtvrtka. Posluchači tak stráví část léta inspirativními exkurzemi, přednáškami nebo cvičením.

V září se U3V otevře dalším zájemkyním a zájemcům, kteří mají zájem rozšiřovat své znalosti a udržovat svoji duševní aktivitu. „Mezi našimi posluchači je velké množství těch, kteří naše kurzy navštěvují řadu let. I proto naši nabídku stále obměňujeme, tak aby si jak noví zájemci, tak stálí účastníci vždycky vybrali kurz, který je bude zajímat,“ říká vedoucí Univerzity třetího věku ZČU Magdalena Edlová.

Pro akad. rok 2023/24 mohou zájemci o studium vybírat ze 44 kurzů, včetně šesti jazykových a sedmi cvičebních. Nabídku rozšiřují také dva speciální jednosemestrální kurzy. Mezi jazykovými kurzy si zájemci mohou nově zvolit francouzský jazyk, dalšími novinkami jsou kurzy Úvod do ornitologie, Kosmonautika pro začátečníky, Judaismus a Židé, Dějiny asijských komunistických zemí, Pověsti Plzeňského kraje a jejich historické pozadí (aneb na každém šprochu pravdy trochu), Dějiny filmu, Psychologie v poradenství, terapii a v právu, Léčivé rostliny v teorii a praxi, Tvoříme zahradu: principy a inspirace. V on-line kurzech se zájemci mohou těšit na témata Folklor a tradiční lidová kultura v českých zemích, České dějiny – Historie státu československého 1918–1992 nebo Výrobní technologie a povrchová ochrana materiálu.

Ti, kdo chtějí být součástí U3V, se mohou elektronicky přihlašovat od 22. srpna od 12 hod. do 28. srpna do 24 hod. na portále au3v.zcu.cz/rezervace. Zápisy pak proběhnou na začátku září přímo v kanceláři U3V v Jungmannově ulici 1 v Plzni.

Kompletní nabídka a veškeré potřebné informace jsou k dispozici na webových stránkách u3v.zcu.cz a na facebookovém profilu U3V.  

Galerie


Univerzita třetího věku

Šárka Stará

28. 06. 2023