Absolventi a absolventky Fakulty pedagogické si převzali diplomy na zámku Kozel

Absolventi Studium Univerzita

Studovali za opravdu náročných podmínek pandemie covid-19 a války na Ukrajině, připomněl děkan Pavel Mentlík.

Slunečný a velmi teplý 11. červenec byl významný den pro 178 absolventů a absolventek Fakulty pedagogické Západočeské univerzity v Plzni, kteří završili své studium slavnostní promocí na zámku Kozel.

Že studium učitelství není jen velmi potřebné, ale vzhledem k širokému a zároveň do hloubky jdoucímu záběru i velmi náročné, podtrhli ve svých projevech děkan fakulty Pavel Mentlík i prorektor Jiří Kohout. Ten zároveň podotkl, že před 14 lety stál sám na zámku Kozel při své vlastní promoci, takže si umí dobře představit, co čerství absolventi právě prožívají.

Zhruba třetina promujících v úterý slavnostně uzavřela magisterské studium Učitelství pro první stupeň ZŠ a bakalářské studium Učitelství pro mateřské školy. Druhá třetina jsou učitelé a učitelky druhého stupně a středních škol. Z předběžného dotazování vyplývá, že téměř všichni z těchto dvou skupin již učí, nebo nastupují do škol v září. Poslední část diplomů obdrželi absolventi a absolventky bakalářských studijních programů, kteří většinou budou pokračovat studiem v navazujících studijních programech. Deset z nich se bude věnovat speciální pedagogice.

Letošní absolventi a absolventky studovali za opravdu náročných podmínek pandemie covid-19 a války na Ukrajině, což neopomněl všem přítomným připomenout děkan Pavel Mentlík. Kromě ztížených studijních podmínek, kterým museli čelit, se řada z nich výrazně podílela na charitativních aktivitách, během studia například pomáhali s hlídáním dětí zdravotníků, doučovali v době online výuky nebo vydatně podporovali ukrajinské děti při jejich příchodu do Plzně a okolí. Za všechny tyto aktivity získala fakulta a její studující ocenění Města Plzeň. Vedení fakulty jim proto i na tomto místě ještě jednou děkuje za jejich obětavou a tolik potřebnou pomoc.

Všem čerstvým absolventům a absolventkám jejich alma mater gratuluje ke skvělému studijnímu úspěchu, přeje jim hodně štěstí, zdraví a pracovních úspěchů a radostí.

Těšíme se na shledanou v Klubu absolventů nebo na některém z kurzů Celoživotního vzdělávání, které fakulta tradičně připravuje (nejen) pro učitele mateřských, základních a středních škol.

Galerie


Fakulta pedagogická

Michaela Voltrová

17. 07. 2023