Vedoucí lektorka a ergoterapeutka na Oxford Brookes University přijela za výzkumem na FZS

International Spolupráce Věda

Samita Kirve se díky podpoře z programu Academic Career 2023 vrátila na Fakultu zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni realizovat výzkumnou studii a prohloubit spolupráci.

Od 3. do 25. července hostila Fakulta zdravotnických studií opět Samitu Kirve, vedoucí lektorku a ergoterapeutka Fakulty zdravotnictví a přírodních věd na Oxford Brookes University ve Velké Británii. Do Plzně zavítala na základě post doc pozice v rámci projektu Academic Career ZČU pro rok 2023.

Samita Kirve má více než 25 let klinické praxe v oblasti péče o osoby s demencí a ergoterapie, z Velké Británie a Indie má rovněž bohaté pedagogické zkušenosti s výukou oborů ergoterapie, fyzioterapie, ošetřovatelství a zdravotnické záchranářství. Naši fakultu navštívila již v dubnu 2022, kdy podpořila výuku demence interaktivními workshopy pro studující studijních oborů fyzioterapie a ergoterapie. Její letošní červencová návštěva souvisela se spoluprací na výzkumné studii a prohlubování partnerství s FZS.

 Po dobu pobytu jsme se věnovali přípravě studie, analýze dat a diskuzi nad tématem znalosti studujících třetího ročníku programu všeobecné ošetřovatelství v oblasti demence, konkrétně Alzheimerovy choroby. Cílem bylo zhodnotit znalosti o Alzheimerově chorobě u jedné kohorty studentů 3. ročníku ošetřovatelství s cílem zlepšit vzdělávací obsah modulu demence na FZS ZČU. Vzhledem k tomu, že počet osob s diagnózou demence neustále roste, je nezbytné, aby sestry měly dovednosti potřebné k poskytování kvalitní péče. Ve výuce demence v pregraduálních vzdělávacích programech pro sestry v České republice však mohou existovat mezery. Výsledky studie byly zároveň komparovány se studií realizovanou na Oxford Brookes University a to vždy se zaměřením na příslušnou skupinu dovedností,“ uvedla proděkanka pro vnitřní a vnější vztahy Alena Lochmannová. 


Pobyt paní doktorky Kirve finančně podpořil Plzeňský kraj v rámci Academic Career projektu. Velmi děkujeme a dané podpory si vážíme.


Galerie


Fakulta zdravotnických studií

Lucie Brůžková

02. 08. 2023