Spolupráce mezi Fakultou elektrotechnickou a OTH Regensburg trvá už 18 let

Další vzdělávání Spolupráce Věda

Třiatřiceti pořádanými kurzy prošlo téměř 900 studujících.

Nepřetržitě od roku 2005 běží kurz seznamující studenty a studentky z oblastí elektrotechniky a mechatroniky nejen se softwarem Matlab a jeho využitím v elektrotechnických aplikacích. Intenzivní kurz vyučovaný společně s kolegy z OTH Regensburg zajišťuje za Fakultu elektrotechnickou katedra elektrotechniky a počítačového modelování.

O kurz, který ukazuje využití jazyků a programů Matlab / Simulink, Julia nebo LTspice pro modelování a simulace různých jevů z oblastí elektroniky, ale i mechaniky, je dlouhodobě značný zájem. Nabyté dovednosti totiž studenti a studentky uplatní nejen při studiu, ale i v praxi. Znalosti programů Matlab / Simulink jsou, nejen v německých firmách, velmi žádané. Kurz tak pružně reaguje na novinky ve zmíněných softwarech a jazycích a na současné trendy v modelování a simulacích.

Hodnotnou zkušeností je kurz i pro samotné lektory, především pro studenty doktorského studia, kteří mají jeho část tradičně na starost. Kromě doktorandů se na výuce podílejí i stálí zaměstnanci katedry. Letošními lektory byli studenti doktorského studia Martin Juřík a Jan Kaska a výzkumníci a vyučující David Pánek a Karel Slobodník. Odbornou záštitu potom zajišťují prof. Zdeňka Benešová a prof. Rainer Haller. Také oni spolupracují na výuce a přípravě kurzu.

Za 18 let prošlo 33 pořádanými kurzy již téměř 900 studujících. Tradiční kurz dále pomáhá vědecké spolupráci mezi oběma institucemi, jež za poslední roky zprostředkovala několik výměnných stáží.

Galerie


Fakulta elektrotechnická

Jan Kaska

14. 08. 2023