Letní škola vysokoškolské pedagogiky přinesla inspiraci a náměty třicítce vyučujících

Další vzdělávání Spolupráce Univerzita

Na 20. až 23. srpna připravilo Oddělení celoživotního a distančního vzdělávání ve spolupráci s Centrem celoživotního vzdělávání Univerzity Karlovy Letní školu vysokoškolské pedagogiky v Peci pod Sněžkou.

Do Krkonoš se sjelo přes třicet účastníků ze Západočeské univerzity v Plzni, Univerzity Karlovy, Ostravské univerzity, Univerzity Pardubice a Vysoké školy polytechnické Jihlava. Během připraveného programu i ve volných chvílích sdíleli své zkušenosti z výuky a diskutovali o aktuálních tématech.

Při workshopu Marka Václavíka z Ostravské univerzity si účastníci v roli studujících vyzkoušeli konstruktivistickou vysokoškolskou výuku a reflektovali pozici vyučujícího a studenta v tomto modelu výuky. Aktuální problematice umělé inteligence a efektivní práci s nástroji AI se věnoval seminář Josefa Šlerky, během nějž získali účastníci i praktické rady pro využívání nástroje ChatGPT a dalších AI modelů ve výuce. Kromě vystoupení hostů byla na programu i terénní hra spojená s procházkou krásnou přírodou, při níž se diskutovalo o aktuálních trendech ve výuce. Hlavní náplní letní školy však bylo sdílení a vzájemná inspirace akademických pracovníků z různých univerzit a z různých oborů, kteří chtějí zlepšovat své pedagogické dovednosti a aktivně na nich pracují, to vše v uvolněné atmosféře a v krásném prostředí hor.

Galerie


Odbor celoživotního vzdělávání

Helena Hasnedlová

25. 08. 2023