Program UNIS opět hledá studentky a studenty. Pomůže jim studovat i sportovat na špičkové úrovni

Sport Studující Úspěchy

Studující Západočeské univerzity mohou o zařazení do stipendijního programu ministerstva školství požádat do 13. září. Stanou se členy týmu elitních sportovců a sportovkyň.

Ještě dva týdny, do středy 13. září, mohou studující Západočeské univerzity, kteří zároveň sportují a dosáhli významných úspěchů, požádat o zařazení do stipendijního programu UNIS pro rok 2023. Pokud bude jejich přihláška úspěšná, stanou se součástí týmu elitních sportovců a sportovkyň ze ZČU, jež prostřednictvím programu podporuje vysokoškolské sportovní centrum VICTORIA VSC Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Program UNIS pomáhá nastartovat duální kariéru studujících sportovkyň a sportovců, aby mohli studium a sport skloubit co nejúspěšněji, jako se to v uplynulém akademickém roce podařilo například lukostřelkyni Marii Horáčkové z Fakulty pedagogické, jež se stala mistryní světa a v příštím roce se chystá na olympiádu v Paříži.

Výše pravidelného měsíčního stipendia, jež ministerstvo prostřednictvím programu UNIS vyplácí, je odstupňována podle pěti výkonnostních kategorií – od 15 tisíc korun pro kategorii A po 5 tisíc v kategorii E. Sportovci a sportovkyně mají nárok také na profesionální péči, která jim pomůže ještě více se zdokonalit. Na ZČU projekt koordinuje Centrum tělesné výchovy a sportu Fakulty pedagogické.

Ti, kdo se chtějí připojit do rodiny UNIS, by měli:

  • do neděle 20. listopadu zaslat vyplněnou přihlášku na e‑mail adrianau@ktv.zcu.cz,
  • v přihlášce uvést údaje o nejlepším dosaženém výkonu, na jehož základě si žádají zařazení do příslušné kategorie,
  • zkontrolovat, že výkon je skutečně z poslední uskutečněné sportovní akce a v souladu s kritérii pro zařazení do projektu,
  • přiložit doklad o nejlepším dosaženém sportovním úspěchu, např. printscreen výsledkové listiny, diplomu či jakéhokoliv jiného dokladu.

Veškeré potřebné informace o stipendijním programu UNIS jsou k dispozici na webu Sport na ZČU.

Celouniverzitní

Pavel KORELUS

31. 08. 2023