Nebýt na to sama – podpora prevence rakoviny prsu

Spolupráce Studující Veřejnost

Studující a odborní asistenti katedry ošetřovatelství a porodní asistence Fakulty zdravotnických studií se 14. září účastnili preventivní akce.

Prevence je nejdůležitější krok, jak ochránit své zdraví, jak předejít těžkému onemocnění nebo jak jej zachytit v časném stádiu a co nejdříve nasadit tu správnou léčbu. Pro onkologická onemocnění to platí dvojnásob. Karcinomem prsu v České republice ročně onemocní asi 7200 žen a kolem 1750 jich na toto onemocnění zemře.

Preventivní akci Nebýt na to sama, která na tuto situaci upozorňuje, pořádala Onkologická a radioterapeutická klinika Fakultní nemocnice Plzeň ve spolupráci s Fakultou zdravotnických studií ZČU, organizací pro studenty medicíny IFMSA Plzeň a společností Dialog Jessenius ve čtvrtek 14. září. Cílem bylo seznámit širokou veřejnost s problematikou karcinomu prsu, se základními kroky prevence tohoto onemocnění - mamografie, sono vyšetření - včetně technik správného samovyšetření prsu. Participace studujících a odborných asistentů katedry ošetřovatelství a porodní asistence FZS ZČU na takto významné akci nebyla náhodná, katedra dlouhodobě svými aktivitami podporuje a pořádá akce zaměřené na prevenci civilizačních onemocnění a podporu neformálních pečujících, to vše v souladu s náplní národního strategického rámce podpory zdraví MZ ČR do roku 2030.

Součástí akce Nebýt na to sama je také výstava ve vnitřním atriu Onkologické a radioterapeutické kliniky FN Plzeň. Tento projekt představuje na foto panelech třináct hrdinek, do jejichž života zasáhlo onkologické onemocnění, které se ale nevzdaly, bojovaly a po měsících léčby se vrátily zpátky do života. Původně z jejich snímků vznikl jedinečný kalendář, teď jsou součástí putovní výstavy, která je ve FN Plzeň k vidění až do 25. září 2023. Výstava nese jedinečné poselství o nejcennější hodnotě, kterou máme, a tou je zdraví.

Galerie


Fakulta zdravotnických studií

Lucie Brůžková

22. 09. 2023