Sutnarka slaví svátek figurální kresby

Workshop, přednášky, výstava a poprvé v historii také udělení ceny za nejlepší studentskou kresbu, to vše nabízí letošní sympozium FIGURAMA.

Sympozium FIGURAMA 16, které tradičně hostí fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, představí to nejlepší ze studentské figurální kresby a malby z evropských uměleckých škol. Tento projekt již 16 let mapuje proces a vývoj figurální kresby na vysokých uměleckých školách. Návštěvníci se mohou těšit na různé excelentní přístupy k vizualizaci lidského těla a neobvyklé postupy v kresbě a malbě.

Od roku 2004, kdy se zrodil ústav umění a designu, dnes již fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, je FIGURAMA úzce spjata s touto uměleckou školou, která si za svou existenci vybudovala silné renomé nejen v Evropě, ale i v zámoří. Přispělo k tomu především působení věhlasných pedagogů ve svých oborech a také úspěchy studentů v celosvětové konkurenci.

Součástí sympozia budou tradičně přednášky vedené hostujícími pedagogy. FUTURAMA letos uvítá přednášející z Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě nebo z Akademie výtvarných umění v Banské Bystrici. Tyto série přednášek seznámí nejen studenty, ale i pedagogy s různými přístupy ke kresbě a malbě. Přednášky a workshop se konají tradičně v budově umělecké fakulty.

Vrcholem celého sympozia pak bude vernisáž výstav FIGURAMA 16 a Artelerie Speciál (doprovodná výstava pedagogů), v letošním roce netradičně v kreativní zóně DEPO 2015 v úterý 11. října od 17 hodin. Součástí zahájení bude poprvé v historii vyhlášení a udělení Ceny Egona Schieleho – ceny za nejlepší studentské kresby. Laureáty jsou studenti z Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě, Akademie výtvarných umění ve Wroclawi a Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně – všichni tři ocenění budou osobně přítomni.

Workshop a přednášky jsou přístupné široké veřejnosti, program začíná v úterý 11. října v 9 hodin ráno na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara ZČU.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Kateřina Martínková

04. 10. 2016