Profesor Ohme z Greifswaldu hovořil na FPE o díle Václava Havla a zapojil se i do českého semináře

International Spolupráce Univerzita

Návštěva německého hosta z Institutu slavistiky Univerzity Greifswald byla přínosná pro studující i pro celou katedru českého jazyka a literatury. Další společné aktivity se chystají.

Katedra českého jazyka a literatury Fakulty pedagogické ZČU uvítala ve dnech 6. – 9. října již druhou návštěvu z partnerské univerzity v německém Greifswaldu. Tentokrát na katedru přijel profesor Andreas Ohme, významná osobnost literární vědy z Institutu slavistiky Univerzity Greifswald.

Profesor Ohme se seznámil s činností katedry a jejími členy a přednesl studentům a studentkám českého jazyka poutavou interaktivní přednášku o Antikódech Václava Havla. Poté se zapojil do práce v navazujícím semináři zaměřeném na současnou českou literaturu. Jak v přednášce, tak v následném semináři uplatnil svou výbornou znalost češtiny. Jako posluchač se též účastnil přednášky z české syntaxe.

Návštěva byla přínosná jak pro studující, tak pro celou katedru. Ve výhledu jsou další společné aktivity obou pracovišť, konkrétně příjezd skupiny studujících a vyučujících z greifswaldské univerzity v únoru příštího roku. Do programu této exkurze se zapojí rovněž katedra německého jazyka a katedra ruského jazyka Fakulty pedagogické.

Fakulta pedagogická

Jitka Málková

11. 10. 2023