Západočeská univerzita otevřela v kampusu na Borech novou kavárnu

Tisková zpráva Univerzita Veřejnost

Snídaně, kávu, dezerty, ale také pizzu a studenou kuchyni nabízí od úterý 31. října nová kavárna Campus Café v budově Univerzitní 22 v borském areálu ZČU. Obsluhu v ní zajišťuje nejen personál Správy kolejí a menz ZČU, ale také robot vybavený pokročilými senzory a navigačním systémem.

Kavárnu v budově Univerzitní 22, kde sídlí Fakulta strojní, Fakulta ekonomická a Ústav jazykové přípravy ZČU, provozovala od září 2020 do letošního dubna franšíza Pepe´s Café. Ještě předtím v ní sedm let působil řetězec CrossCafé. Nově bude v těchto prostorách zajišťovat gastro služby přímo univerzita prostřednictvím své Správy kolejí a menz. Kromě obvyklého sortimentu kavárny si tu hosté mohou dát pizzu, koupit bagetu, počítá se také s těstovinovými a zeleninovými saláty, v dopoledních hodinách bude v nabídce také snídaňové menu. Kavárna zároveň slouží jako jedno z prodejních míst propagačních předmětů univerzity.

Své hosty kavárna přivítá v upravených prostorách. Rekonstrukce, kterou prostor v posledních čtyřech měsících prošel, zahrnovala výmalbu, výměnu podlahové krytiny, vybavení novým nábytkem a osvětlením, novou vzduchotechniku a posílení elektroinstalace. V důsledku úprav došlo k navýšení kapacity na dvojnásobek, nově je tak v kavárně sto míst. Přibyla také venkovní dřevěná terasa, kam se vejde asi pětadvacet hostů. Díky spolupráci s Centrem informatizace a výpočetní techniky ZČU byla posílena wi-fi.

Podstatných úprav se dočkalo také zázemí kavárny. „Díky propojení s místem, kde byl dříve druhý bufet, jsme mohli zázemí významně rozšířit. Máme tak k dispozici velkorysé prostory, které jsou vybavené profesionálními gastro technologiemi, jako je konvektomat, profi indukční deska, palačinkovač, vařič těstovin, pec na pizzu nebo průchozí myčka nádobí. Nově tu vznikly také dva sklady – jeden s chladničkami a mrazáky, druhý na ostatní potraviny,“ popisuje Petr Jícha, ředitel Správy kolejí a menz.

Campus Café, jak se nyní kavárna jmenuje, se však nepyšní jen upravenými prostory, ale také technickou inovací v podobě doručovacího robota Gausium X1 PRO. Ten je vybaven pokročilými senzory a navigačním systémem, díky čemuž doručí jídlo a nápoje rychle a bezpečně na určené místo. „Robot bude obsluhovat hosty, kteří si objednají například pizzu nebo jiné jídlo, jehož příprava vyžaduje více času. Místo čekání u pultu se hosté mohu posadit a robot jim jídlo doveze,“ vysvětluje Petr Jícha. Robot, určený pro restaurace a hotely, může kromě rozvozu jídla pomoci i se sběrem špinavého nádobí.

Campus Café má otevřeno od 8 do 16 hod, cílem Správy kolejí a menz je však nabízet občerstvení i v pozdějších odpoledních a podvečerních hodinách. Podle Petra Jíchy vše závisí na personálních kapacitách. Jakmile budou zajištěny, otevírací doba kavárny se prodlouží.  

Galerie


Celouniverzitní

Šárka Stará

31. 10. 2023