Erasmus Night opět přilákala studující z celé univerzity

Beseda International Studující

V Papírně Plzeň se v úterý 7. listopadu uskutečnil již 4. ročník Erasmus Night, která nabídla inspirativní příběhy studujících i absolventů ZČU, jež zažili během výjezdů do různých koutů zahraničí. Akci zakončila přednáška hlavního hosta večera - novináře a publicisty Víta Pohanky.

S nápadem pořádat Erasmus Night přišla v roce 2018 Fakulta ekonomická, ke které se později připojily další součásti ZČU. Na organizaci letošního ročníku se opět podílela Fakulta aplikovaných věd, Fakulta strojní, Fakulta elektrotechnická, Fakulta pedagogická a International Office ZČU. Hlavním cílem bylo sdílet příběhy a inspirovat i další studentky a studenty k tomu, aby se osmělili a vyjeli na studijní pobyt nebo stáž do zahraničí. Během večera byly představeny výjezdy v rámci programů Erasmus+, INTER/Freemovers, BE&ST a semestrální kurz ve spolupráci s Marquette University v USA.

Akci zahájily dvě prezentace. Jako první vystoupila Kristýna Molendová (FPE), která se podělila o zážitky ze studijního pobytu z Dánska, kde strávila semestr na Via University College, následovala prezentace Lukáše Runta (FAV), který sdílel dojmy ze studia na italské University of Salerno. Další vystupující vyprávěli své příběhy během společné besedy, již moderoval proděkan Fakulty ekonomické Jiří Preis. První rozhovor vedl s Vojtěchem Votípkou (FEL), který vyjel na univerzitu ve slovinském Mariboru, besedy se zúčastnil také Tomáš Kadavý (FST), jehož vyprávění přítomné přesunulo do USA, kam vycestoval přes program BE&ST. Trojici hostů uzavřela Veronika Hellmayerová (FEK), která své zkušenosti sdílela již z pozice absolventky. Zavzpomínala na studijní i praktické stáže a zážitky z výjezdů do Nizozemska, USA, Číny nebo Brazílie.

Akce byla také příležitostí pro vyhlášení výherců soutěže Vyfoť se na Erasmu v tričku, kterou každoročně pořádá International Office. V akademickém roce 2022/23 se do ní zapojilo celkem 15 studujících, všichni účastníci byli oceněni.

Hlavním hostem večera byl novinář Vít Pohanka, který strávil řadu let ve Spojených státech a divákům formou přednášky představil tzv. americký Západ a to, co tento unikátní region v historii i současnosti formovalo. Jeho vyprávění bylo nesčetněkrát spojeno především se zkušenostmi a událostmi, které v USA jako zahraniční zpravodaj Českého Rozhlasu prožil.

Ještě jednou děkujeme všem, kteří se akce zúčastnili, a těšíme se na příští ročník! 

Láká vás také studium v zahraničí? V kanceláři International Office vám rádi poradíme, jak na to!

Galerie


International Office

Monika Mundilová, Ivana Horaisová

14. 11. 2023