Stipendia programu UNIS opět podpoří vrcholově sportující studentky a studenty

Sport Studium Studující

Studující Západočeské univerzity v Plzni mohou podávat přihlášky do neděle 3. prosince.

Úspěšné sportovkyně a sportovci, kteří studují na Západočeské univerzitě v Plzni, mohou i v příštím roce díky programu UNIS dosáhnout na stipendia, jež jim podají pomocnou ruku při zvládání obou kariér. Program Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR právě teď přijímá přihlášky. Administruje jej resortní sportovní centrum VICTORIA VSC, na ZČU je jeho koordinátorem Václav Salcman z Centra tělesné výchovy a sportu Fakulty pedagogické, kde přihlášky shromažďují. Tutorkou programu je Adriana Ujkanovičová, na jejíž mail adrianau@ktv.zcu.cz lze přihlášky zasílat.

Studující v přihlášce do programu UNIS vyplní kromě obvyklých údajů o sobě, své sportovní disciplíně a klubu, v jehož barvách závodí,  také kategorii Nejlepší sportovní výkon opravňující k zařazení do stipendijního programu pro rok 2024. Podle toho se pak rozhodne, do jaké výkonnostní kategorie bude patřit a jaké stipendium jim náleží. Kategorií je pět, od A s měsíční podporou 15 tisíc po E s podporou 5 tisíc Kč.

Aktuálně program UNIS podporuje 19 studentek a studentů ZČU. Mezi nimi například i úřadující mistryni světa v lukostřelbě Marii Horáčkovou, studentku Fakulty pedagogické. „Na základě snížení finančních prostředků pro celý tento projekt bude v roce 2024 podpořeno pouze 17 studujících,“ říká Adriana Ujkanovičová.

Podrobnosti o programu UNIS včetně přihlášky a potřebných instrukcí, harmonogramu, podmínek pro zařazení či seznamu podpořených studujících jsou na webu ZČU.

Celouniverzitní

Pavel KORELUS

24. 11. 2023