Eva Pavlová si z prezidentské návštěvy Plzeňského kraje odváží pivní šperk od studentky Sutnarky

Spolupráce Studující Úspěchy

Náušnice a brož vznikly díky projektu Šperkařská 12°, na němž Plzeňský Prazdroj spolupracoval s ateliérem Kovu a šperku Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni.

Pivní pěna jako módní doplněk? První dáma Eva Pavlová si díky Veronice Šimůnkové, studentce třetího ročníku ateliéru Kovu a šperku Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU, odváží z prezidentské návštěvy Plzeňského kraje originální dar. Dostala jej v Plzeňském Prazdroji, kde prezident Petr Pavel v úterý 23. ledna zahájil svoji cestu regionem.

„Jsem nadšená, je to pro mě velká čest,“ říká Veronika Šimůnková ze Železného Brodu na Jablonecku, kde se na střední uměleckoprůmyslové škole vyučila sklářkou.

Šperky vznikly díky projektu Šperkařská 12°, což byl název kolekce i výstavy, již ateliér Sutnarky pro pivovar vytvořil. Podobu šperků inspirovaly tvary sklenic, lístky chmele nebo v případě Veroniky Šimůnkové bublinky pivní pěny.

„Bylo nás dvanáct šperkařek, na přání Plzeňského Prazdroje jsme navrhly šperky s pivní tematikou, a díla tří z nás pak pivovar i díky hlasování veřejnosti vybral k výrobě. Zároveň nám sdělili, že v lednu pivovar navštíví pan prezident a paní Pavlové by rádi jeden šperk věnovali,“ popisuje studentka, kterou těší, že první dáma kromě původně zamýšlených náušnic dostala i brož: „Je známá tím, že má takové doplňky ráda. Věřím, že se jí bude líbit.“

Galerie


Veronika Šimůnková

Foto: Pavlína Lindová

Foto: archiv Plzeňského Prazdroje

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Pavel KORELUS

24. 01. 2024