Studující ZČU by se v oblasti čipů a polovodičů mohli školit společně se studujícími z TU Dresden

International Spolupráce Věda

Rektor Miroslav Lávička ve čtvrtek 14. března navštívil Technische Universität Dresden, se kterou by Západočeská univerzita mohla v budoucnu intenzivněji spolupracovat nejen v oblasti polovodičů a čipů. Právě u Drážďan má totiž vzniknout nový výrobní závod tchajwanské TSMC za 10 miliard EUR.

Vědecká spolupráce, mobilita studujících i výzkumníků, ale také společné aktivity s tchajwanskými univerzitami v oblastech týkajících se polovodičových a čipových technologií – taková byla hlavní témata setkání univerzit a podnikatelů v německém Sasku, kde diskutovaly o nových možnostech spolupráce. Jednou z jejích forem by po mohly být i společné meziuniverzitní kurzy s TU Dresden. „Kurzy o vývoji čipů a polovodičů by vedli odborníci z Tchaj-wanu a diskutujeme o tom, že by se na nich sešli čeští i němečtí studenti buďto v Drážďanech nebo v Plzni," říká rektor Miroslav Lávička. 

Pracovní jednání pokračovalo návštěvou Silicon Saxony, což je s přibližně 500 členy největší high-tech síť v Sasku a jeden z největších ICT klastrů v Německu. Propojuje výrobce, dodavatele, poskytovatele služeb, vysoké školy/univerzity, výzkumné ústavy, veřejné instituce a start-upy v Sasku i mimo něj. „Hovořilo se o větším zapojení ZČU, zejména v oblasti výkonových polovodičových technologií a výkonových polovodičových čipů. Byla zmíněna i právě připravovaná Národní polovodičová strategie ČR,“ dodává rektor, který také zmiňoval plány ZČU v České národním polovodičovém klastru, jehož je univerzita členem. 

V neposlední řadě se dostalo i na tzv. Chip Act, tedy iniciativu EU s cílem zvýšit konkurenceschopnost a odolnost Evropy v oblasti polovodičových technologií a aplikací a dosáhnout digitální i ekologické transformace. „Aby mohla ZČU naplno uplatnit své aktivity, bude nutné aby se po vzoru jiných krajů v ČR i Plzeňský kraj, potažmo Karlovarský kraj staly členy Evropské aliance polovodičových regionů,“ uzavírá rektor Miroslav Lávička.

Na cestu do Drážďan pozvala rektora ZČU generální konzulka České republiky v Sasku Markéta Meissnerová. Dnes do stejného města míří i český prezident Petr Pavel. V plánu má návštěvu společnosti GlobalFoundries, která navrhuje a vyrábí právě polovodiče. Prohlédne si rovněž laboratoř Reliability Lab zaměřenou na sledování kvality waferů, což je základní disk z polovodiče používaný pro vytváření mikroobvodů. 

Galerie


High-tech síť Silicon Saxony - 500 partnerů napříč Saskem

Celouniverzitní

Andrea Čandová

15. 03. 2024