Sedmnáctý ročník středoškolské programátorské soutěže PilsProg zná vítěze

Soutěž Studující Veřejnost

Do soutěže, pořádané Fakultou aplikovaných věd, se letos zapojilo 82 středoškoláků z celé České republiky.

V sobotu 16. března vyvrcholil sedmnáctý ročník programovací soutěže pro středoškoláky PilsProg, již pravidelně pořádá katedra informatiky a výpočetní techniky Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni. Finále hostila počítačová učebna v budově FAV, kde dovednosti poměřilo 14 nejlepších, kteří vzešli z kvalifikačního kola.

Celkově se do soutěže zapojilo 82 studentů ze středních škol z celé České republiky. Od 30. října loňského roku se registrovali do kvalifikačního kola, kvalifikace pak začala 11. ledna. Soutěžící měli za úkol vyřešit co nejvíce ze šesti programovacích příkladů, přičemž  jejich řešení měla být nejen správná, ale i rychlá. Úspěšnými řešiteli kvalifikačního kola se stali ti, kteří vyřešili alespoň tři úlohy. Se všemi úlohami si poradili pouze dva soutěžící.

Úspěšní řešitelé se utkali v sobotním finále, jehož průběh byl napínavý. Cca od poloviny času z celkových čtyř hodin mělo několik soutěžících správně vyřešeno dvě úlohy z pěti a bylo otázkou, zda se někomu podaří vyřešit další. To se nakonec, v poslední půlhodince, podařilo vítězi Jáchymu Koubovi . Druhé a třetí místo obsadili finalisté, kteří shodně vyřešili dvě úlohy, a o výsledném pořadí tak rozhodla rychlost řešení. Dvě finálové úlohy zůstaly nepokořeny.

Pořadí na stupních vítězů bylo následující:

1. místo: Jáchym Kouba (Gymnázium Jakuba Škody Přerov)
2. místo: Matyáš Vítek (SPŠTA Jihlava)
3. místo: Jakub Svítek (VOŠ a SPŠE Plzeň)

Diplomy a ceny si vítězové převzali bezprostředně po finále soutěže. Děkujeme PIT, generálnímu partnerovi soutěže, gratulujeme výhercům, všem finalistům děkujeme za skvělé výkony a již nyní se těšíme na příští ročník.

Galerie


Fakulta aplikovaných věd

Tomáš Potužák

21. 03. 2024