Jeden svět na Sutnarce

28 Březen

28. března, 17:00

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Multilab (LS 122)

Festival Studující Veřejnost

Ve čtvrtek 28.3. se na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara uskuteční projekce hned dvou dokumentárních snímků v rámci Mezinárodního filmového festivalu o lidských právech Jeden svět. Studující Západočeské univerzity mají na tyto projekce zvýhodněné vstupné.

Vstup: 110 Kč/90 Kč/45 Kč
Určeno pro: veřejnost
Více informací na https://www.jedensvet.cz/plzen

Vážení studující,

přijměte pozvání na projekce Mezinárodního filmového festivalu o lidských právech Jeden svět, jehož je Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara již několik let hrdým partnerem. Ve čtvrtek 28.3. se v prostoru Multilab v přízemí fakulty uskuteční projekce hned dvou dokumentárních snímků. Studující ZČU mají navíc na tyto projekce zvýhodněné vstupné za 45 Kč při předložení JIS karty u vstupu (tato sleva se týká pouze projekcí na Sutnarce).


17:00 Poznámky z Eremocénu

Dnešní dobu lze označit za eremocén, věk osamělosti. Co v nás vzbuzuje pocit existenciální izolace a jak se s ním můžeme vyrovnat?

„Toto je zpráva o tom, co se stalo s druhem Homo sapiens na planetě Zemi, ve Sluneční soustavě, v galaxii Mléčná dráha, přibližně 13,8 miliardy let od předpokládaného vzniku vesmíru.“ Těmito slovy začíná snímek, který je koncipován jako vzkaz v lahvi, jenž autorka zasílá svému virtuálnímu budoucímu já i příštím generacím. Žijeme ve světě, který dravým tempem vyvíjí převratné technologie, jako jsou blockchain či umělá inteligence. Současně ale čelí vzestupu nedemokratických režimů a čím dál zřetelnější katastrofě v podobě globální změny klimatu a úpadku biodiverzity. Experimentální film kombinující analogové i digitálně upravené záběry naznačuje dopad této doby na duševní zdraví jednotlivce i na společnost jako celek.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=12Q1WXzk7Gg 

Více o filmu: https://www.jedensvet.cz/plzen/filmy/53527-poznamky-z-eremocenu 


20:00 Queendom

Geňa je ruská queer umělkyně, která se vyjadřuje skrze extravagantní kostýmy. Její veřejné performance jí přinášejí nejen nové sledující, ale i agresivní útoky od kolemjdoucích.

Magadan je místem bývalého sovětského gulagu a zapomenutým přístavem na ruském Dálném východě se subarktickým klimatem. V pusté zamrzlé krajině stojí vysoká hubená postava v bílém kostýmu a botách na vysokých podpatcích. Ačkoliv Geňa ve svých převlecích splývá s krajinou, pro místní je trnem v oku. Při svých procházkách městem čelí nejen verbálním, ale i fyzickým útokům, kterým trpělivě a s grácií vzdoruje. Když rádio oznámí začátek ruské invaze na Ukrajinu, vydá se Geňa protestovat do ulic Moskvy. Dál šíří své poselství formou performativního umění a stává se hlasem v Rusku utlačované LGBTQ+ komunity.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=KuY8plwWFUg 

Více o filmu: https://www.jedensvet.cz/plzen/filmy/53602-queendom 

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Martin Bečan

28. 03. 2024, 17:00


15 Květen

Atletický stadion města Plzně


Celouniverzitní

15. 05. 2024, 14:00

15 Květen

Korandův sbor, Anglické nábřeží 13


Fakulta pedagogická

15. 05. 2024, 18:00

17 Duben

Webinář proběhne online.


Univerzitní knihovna

17. 04. 2024, 09:30

14 Květen

katedrála sv. Bartoloměje, Plzeň


Celouniverzitní

14. 05. 2024, 19:00