Přínos rehabilitace pro pacienty s cévní mozkovou příhodou aneb Projekt NEURO má za sebou první rok

International Konference Spolupráce

Na Fakultě zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni se sešli česko-bavorští studující a prezentovali výsledky své práce v rámci rehabilitační péče pacientů po cévní mozkové příhodě.

Začátkem září letošního roku skončil na Fakultě zdravotnických studií (FZS) Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) první rok řešení projektu NEURO, tedy Vzdělávání multidisciplinárního česko-bavorského studentského týmu v neurorehabilitaci.

Projekt NEURO se v prvním období zaměřoval, krom teoretických a praktických přednášek, na odbornou přípravu multidisciplinárních studentských týmů. Ty zajišťovaly přeshraniční mezioborovou kontinuální rehabilitační péči 10 pacientům po cévní mozkové příhodě pod vedením zkušených lektorů FZS ZČU, OTH Regensburg a Lékařské fakulty UK v Plzni, v kooperaci s asociovanými partnery, za účelem zvýšit kvalitu života konkrétních pacientů včetně jejich rodinných příslušníků.

Vzdělávací program byl zaměřen na praktické workshopy konkrétních pacientů po cévní mozkové příhodě s dopadem na představení celosvětové rehabilitační metody Bobath a českého přístupu ACT - Akrální koaktivační terapie včetně zásad ošetřovatelské péče,“ upřesňuje Mgr. Iva Hereitová, hlavní řešitelka projektu. A dodává: „Během edukace byl představen unikátní vyšetřovací přístup hlavního partnera FZS ZČU v odhalení poruch demence po cévní mozkové příhodě, který byl dále přeshraničně aplikován do praxe německými partnery.“

Cílem této roční kontinuální studentské spolupráce byla příprava na závěrečnou studentskou konferenci na akademické půdě FZS, kde přes 60 česko-bavorských studujících společně představilo pozitivní dopady rehabilitační péče pacientů po cévní mozkové příhodě nejen odborníkům, ale také veřejnosti.


         

Projekt Vzdělávání multidisciplinárního česko-bavorského studentského týmu v neurorehabilitaci, BYCZ01-038, byl podpořen v rámci Programu INTERREG Bavorsko-Česko 2021–2027.

Galerie


Fakulta zdravotnických studií

Lucie Brůžková

17. 09. 2024