Co skrývá česko-německé pohraničí?

Zapomenutá místa pohraničí - 50 let vývoje krajiny očima archeologie, tak zní název česko-německé putovní výstavy, která se od 13. června představí v Národopisném muzeu Plzeňska. Jejími autory jsou výzkumníci z Fakulty filozofické ZČU.   

Česko-německé pohraničí prošlo ve druhé polovině 20. století významnými změnami, které silně ovlivnily jeho dnešní podobu. Stopy událostí, které se tu před desítkami let odehrály, jsou ještě v krajině patrné, ale postupně mizí. Výzkumníci ZČU se zaměřili na Tachovsko a mapovali tuto příhraniční oblast s využitím moderních archeologických metod. Výsledkem je mimo jiné výstava, která se věnuje zaniklým obcím, podnikům a pozůstatkům doby železné opony. Ukazuje fotografie i exponáty v podobě archeologických nálezů. Autory výstavy jsou Lukáš Funk, Lucie Galusová, Michal Rak a Lenka Starková.

Výstava se do Plzně přesouvá z Tachova, kde ji v tamním Muzeu Českého lesa mohli návštěvníci vidět už vloni v říjnu. V Plzni bude k vidění do 29. července a její poslední zastávkou bude v září městské muzeum ve Weidenu.

Výstava je výstupem z projektu Prezentace kulturního dědictví příhraniční oblasti Tachovska, jehož nositelem je katedra antropologie Fakulty filozofické ZČU, která na projektu spolupracovala se zaměstnanci katedry archeologie a katedry germanistiky a slavistiky FF. Partnery projektu je Muzeum Českého lesa v Tachově a Stadtmuseum Weiden in den Oberpfalz.

Projekt je financován Evropskou unií v rámci Programu přeshraniční spolupráce Svobodný stát Bavorsko - Česká republika Cíl EÚS 2014-2020 a státního rozpočtu ČR, který realizuje kolektiv pracovníků Západočeské univerzity v Plzni, Muzea Českého lesa v Tachově a Stadtmuseum Weiden.

Galerie


Fakulta filozofická

Šárka Stará

07. 06. 2018