Studenti němčiny vyrazili do Saska

Exkurze se uskutečnila v rámci projektu „Setkávání a spolupráce v kontextu česko-německých vzdělávacích institucí v pohraničí“.

Ve dnech 29. a 30. října se dvacetičlenná skupina složená převážně ze studentů posledního ročníku navazujícího magisterského studia německého jazyka na pedagogické fakultě zúčastnila didakticko-vzdělávacího zájezdu do Saska.

První a snad nejzajímavější zastávkou byla obec Deutschneudorf, ve které se nachází německo-česká mateřská škola pro dětičky od 1,5 roku. Školka skutečně funguje na principu německo-českém, což v praxi znamená, že německé děti se učí základní slovíčka v češtině, jako jsou barvy, hračky, pozdravy. České děti zase žijí půl dne v německém prostředí, což je učí porozumět elementární komunikaci v němčině. Vybavení školky bylo velmi roztomilé a její personál vstřícný. Místní učitelky a vychovatelky nám ochotně zodpověděly naše dotazy.

Druhým bodem programu bylo dvojjazyčné gymnázium Friedricha Schillera v Pirně. Zde jsme se seznámili s obecnými informacemi: jak česko-německý program a vlastně i celé gymnázium funguje, kolik je zde žáků a učitelů a kolik z toho jsou Češi. Dozvěděli jsme se, že každý ročník na gymnáziu má čtyři třídy, z čehož je jedna třída česko-německá - má 15člennou českou část a stejně početnou německou část. Předměty se vyučují v obou jazycích, často pro české a německé studenty zvlášť, a výlučně německý rozvrh čeká české žáky až v posledních dvou ročnících. Absolvent gymnázia v Pirně obdrží certifikát, se kterým se pak může hlásit jak na české, tak i na německé školy. Přijímací zkoušky jsou samozřejmě náročné, ale znalost německého jazyka není podmínkou. Kromě obecných informací nám byl umožněn i rozhovor s žáky. Po těchto rozhovorech jsme si udělali poměrně konkrétní obrázek o tom, jak striktní režim v Pirně funguje a jak pečlivě jsou žáci vedeni ke studiu a připravováni pro další vzdělávání. A s radostí jsme se i dozvěděli, jak chutná a oblíbená naše česká kuchyně vlastně je. 

Dalším cílem našeho poznávání Saska bylo centrum Landeszentrale für politische Bildung v Drážďanech, kde nás již očekávala paní profesorka Elke Mehnert, která spolu s Julií Wittmann projekt organizovala. Vyslechli jsme si přednášku o fungování a činnosti tohoto centra, hlavních cílech a působení střediska a poté jsme byli pozváni do jejich knihovny. Odsud jsme si jako dárek směli odnést německé publikace převážně s tématikou historie Německa nebo konkrétněji Saska, případně třeba geopolitické mapy.

Pak následoval v podvečerních hodinách přejezd do Chemnitz, kde jsme se ubytovali a po lehké večeři nás už očekávali místní studenti humanitních a germanistických oborů spolu s panem doktorem Frankem-Lotharem Krollem, aby nás uvítali a provedli městem. Prohlídku města připravili němečtí studenti - interaktivní a zajímavou formou jsme se seznámili jak s městem, tak se studenty.

Druhý den začal konferencí germanistů na půdě TU Chemnitz. Tématem konference byly takzvané „Buchtrailer“ – reklamy a propagační metody prodeje knih. Zúčastnili se i studenti, kteří jsme potkali večer, a byla možnost podiskutovat o Buchtrailer po první části této konference. Pak jsme měli asi hodinu a půl volna, ve které jsme si mohli spolu s německými studenty prohléhnout městské centrum za světla a pokochat se architekturou. Následoval přejezd do areálu technické univerzity Chemnitz, kde nás čekal oběd a následně se nám v odpoledních hodinách věnovala sama děkanka filozofické fakulty TU Chemnitz, doktorka Barbara Malinowski. Odpolední meeting s děkankou, doktorem Krollem, paní Heike Paul ze saského ministerstva školství a prof. Mehnert byl připraven pro nás a studenty DaF (němčina jako cizí jazyk) z TU Chemnitz. Byli jsme velmi mile uvítání, občerstveni a organizátoři se nám snažili nastínit možnosti, které bychom jako budoucí absolventi pedagogické fakulty v Sasku měli. Sasko obecně trpí nedostatkem učitelů. Situace se se současnou imigrantskou krizí ještě více komplikuje, protože chybí pedagogové i pro tyto cizince, jejichž znalost němčiny je nulová.

Posledním bodem naší návštěvy Saska byla prohlídka univerzitní knihovny, kde jsme se dozvěděli, jak knihovna funguje. Také jsme byli informováni o programu vypůjčování knih mezi knihovnou Západočeské univerzity, TU Chemnitz a univerzity Ústí nad Labem. Po prohlídce jsme se rozloučili s knihovníci, která nás po celý den doprovázela, a vyrazili jsme na cestu zpátky do Plzně.

Tato dvoudenní vzdělávací akce se jistě zdařila. V Sasku o nás bylo vskutku dobře postaráno, ať už mluvíme o ubytování nebo stravování v Chemnitz či o přístupu všech zainteresovaných. Zajímavé bylo seznámit se se školním prostředím od těch nejmenších dětiček ve školce, přes vybrané studenty na gymnáziu, až ke studentům univerzity, kam často vyjíždějí naši kolegové v rámci programu Erasmus. Skupina studentů z TU Chemnitz s námi dobře spolupracovala, navázali jsme kontakty a předběžně domluvili další setkání v Plzni. 

Svět je plný neomezených možností a nám se právě touto exkurzí zase trochu více rozšířily. Poděkování patří Česko-německému fondu budoucnosti za finanční podporu projektu.

Galerie


Fakulta pedagogická

Julia Wittmann

13. 11. 2015